Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Mokka-Aleksanterin leivokset

Kuukausi sitten sain kunnian olla Animalian 50-vuotisjuhlavuoden juhlaleivoskilpailun nimikkoleivos-raadissa. Raadissa meitä oli juontaja Jani Toivola, TV-kokki Meri-Tuuli Lindström ja minä keittokirjailijan ominaisuudessa. Kaikki leivokset olivat täysin vegaanisia. Sain luvan julkaista ohjeet blogissani. Alle olen kommentoinut, mitä ehkä tekisin toisin - vai veikö leivos kielen mennessään:)

HERKULLISIA LEIPOMUKSIA!

L V
 
Ohje:
500g vegaanista margariinia, esim Keiju maidoton
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
9-10 dl vehnäjauhoja

Kostutus:
n. 1½ dl mehua, esim vadelma, mansikka tai omena

Täyte:
n. 2 dl vadelmahilloa, muutkin hillot käy

Kuorrutus:
1 paketti tomusokeria (500g)
n. 6 rkl vahvaa kylmää kahvia

(Koristeluun:
4 rkl tomusokeria
tilkka vettä
Strösseliä)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri, älä vaivaa taikinaa, vaan sekoittele käsin juuri sen verran että taikina on tasalaatuinen ja sileä. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele/ kauli kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle tasaisesti jauhoja ja kaulinta apuna käyttäen, n 30x40cm levyiksi. Yritä saada reunat mahdollisimman tasaisiksi, muuten ne palaa uunissa. Pistele haarukalla harvakseltaan. Paista molempia pohjia, yksi pelti kerrallaan, 200 asteessa n. 15-20 min tai kunnes saa vähän väriä. (Pohjia tulee siis kaksi.)

Kostuta toinen pohja pullasudin tai lusikan avulla noin puolella mehumäärällä. Anna tämän pohjan jäädä pellille. Levitä kostutetulle jäähtyneelle pohjalle ohuelti vadelmahilloa. Siirrä toinen pohjalevy päälle liu’uttamalla tai kippaamalla nopealla ranneliikkeellä. Pohja irtoaa helposti leivinpaperista. Varo ettei halkea, sillä pohja on ohut. Kostuta myös päällimmäinen pohja mehulla.

Valmista kuorrutus. Se ei saa olla liian paksua, mutta ei kovin löysääkään, jotta se olisi helppo levittää mutta ei kuitenkaan valu pois reunoilta.

Tässä vaiheessa tarvitaan nopeutta ettei kuorrute kuivu! Levitä kuorrutus levyn päälle. Sitä tulee aika ohuesti. Käytä apuna esim paistinlastaa, ja kun olet levittänyt kuorrutteen koko pohjalle voit vielä kopautella pohjaa pellillä pöytää vasten niin se tasoittuu. Koristele strösseleillä tai valuttele päälle valkoista tomusokeri- vesiseosta halutessasi.

Pellillisestä tulee n. 36 leivosta. Leivokset kannattaa antaa "mehustua" muutama tunti niin on helpompi leikata. Leikkaa terävällä veitsellä. Leivokset voi myös pakastaa. Ne ovat parhaimmillaan aikaisintaan päivän päästä leivonnasta, ja säilyvät hyvinä jääkaapissa ainakin viikon. Joten näitä voi valmistaa jo reilusti ennen juhlia.

Mariannen vinkit: Olisin ehkä itse käyttänyt aprikoosihilloa vadelmahillon asemasta, sillä nyt leivos oli hurjan imelä, mutta tuoksu ja ulkonäkö olivat kohdillaan! Ehkä olisin käyttänyt tomusokeria vähemmän - ja olisin korvannut valkoisen tomusokerin raakaruoko-tomusokerilla, jolloin kinuskimaisuus olisi kantanut kahvin maun yli. Herkulista kaiken kaikkiaan - nam!