Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

Ikäihmisen kasvissyönti


IKÄIHMISEN KASVISSYÖNTI

Kun keho vanhenee, energiantarve pienenee, aineenvaihdunta hidastuu ja veden osuus elimistössä vähenee. Haju- ja makuaistien heikkeneminen saattavat osaltaan vaikuttaa ruoasta nauttimiseen ja täysipainoisen ruokavalion noudattamiseen. Usein ravinnon määrä vähenee, jolloin ravintoaineiden saanti romahtaa, jos ruokavalio muutoin pysyy samana kuin aiempina vuosikymmeninä. 

Iäkkään kehon kivennäis- ja hivenaineiden, vitamiinien ja kuitujen tarve pysyy entisellään, joten niiden saanti ruokavaliossa täytyy turvata yleiskunnon säilyttämiseksi. D-vitamiinin ja kalsiumin saantiin ja imeytymiseen kannattaa myös kiinnittää erityishuomiota. Jos ulkoliikunta vähenee tai loppuu sairauden vuoksi kokonaan, D-vitamiinin saanti on turvattava joko ruokavaliolla tai vitamiinilisillä.

Jos pureskelu tai nieleminen on hankalaa, kuidut saattavat jäädä liian vähille. Niiden saanti helpossa muodossa vanhuksen ruoassa on hyvin tärkeää ruoansulatuksen tukemiseksi.
Maku- ja hajuaistien heikentyessä ikäihminen saattaa yrittää saada ruokaa ”maistumaan” eli hurauttaa suolaa yli suositusten. Ruokavaliosta kannattaakin rakentaa yrteillä ja mausteilla maistuva kokonaisuus, jottei suola ole ainoa mauste ja maku, jonka vanhus ruokaansa saa. 

Tärkeät kulmakivet ikäihmisen kasvissyönnissä:

vitamiinit ja hivenaineet
D-vitamiini (talvella mielellään ravintolisänä)
kalsium 
proteiini helposti sulavassa muodossa 
veden/nesteen riittävä saanti 
mausteet, yrtit
laadukkaat, puhtaat raaka-aineet 
kuitu 
täysjyvän suosiminen sekä viljoissa että riiseissä 
mielen vireys ja liikunta 
rakastavat läheiset 

Lähde: Marianne Kiskola: Papu, porkkana ja hillopulla - kasvisruokaa perheelle (Tammi 2008)