IKÄIHMISEN KASVISSYÖNTI
Kun keho vanhenee, energiantarve pienenee, aineenvaihdunta hidastuu ja veden osuus elimistössä vähenee. Haju- ja makuaistien heikkeneminen saattavat osaltaan vaikuttaa ruoasta nauttimiseen ja täysipainoisen ruokavalion noudattamiseen. Usein ravinnon määrä vähenee, jolloin ravintoaineiden saanti romahtaa, jos ruokavalio muutoin pysyy samana kuin aiempina vuosikymmeninä.
Iäkkään kehon kivennäis- ja hivenaineiden, vitamiinien ja kuitujen tarve pysyy entisellään, joten niiden saanti ruokavaliossa täytyy turvata yleiskunnon säilyttämiseksi. D-vitamiinin ja kalsiumin saantiin ja imeytymiseen kannattaa myös kiinnittää erityishuomiota. Jos ulkoliikunta vähenee tai loppuu sairauden vuoksi kokonaan, D-vitamiinin saanti on turvattava joko ruokavaliolla tai vitamiinilisillä.
Jos pureskelu tai nieleminen on hankalaa, kuidut saattavat jäädä liian vähille. Niiden saanti helpossa muodossa vanhuksen ruoassa on hyvin tärkeää ruoansulatuksen tukemiseksi.
Maku- ja hajuaistien heikentyessä ikäihminen saattaa yrittää saada ruokaa ”maistumaan” eli hurauttaa suolaa yli suositusten. Ruokavaliosta kannattaakin rakentaa yrteillä ja mausteilla maistuva kokonaisuus, jottei suola ole ainoa mauste ja maku, jonka vanhus ruokaansa saa.
Tärkeät kulmakivet ikäihmisen kasvissyönnissä:
vitamiinit ja hivenaineet
D-vitamiini (talvella mielellään ravintolisänä)
proteiini helposti sulavassa muodossa
veden/nesteen riittävä saanti
mausteet, yrtit
laadukkaat, puhtaat raaka-aineet
kuitu
täysjyvän suosiminen sekä viljoissa että riiseissä
mielen vireys ja liikunta
rakastavat läheiset