Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

Mitat keittiössä

MITAT:

1 dl = 7 rkl
1 rkl = 3 tl = 15 ml
1 tl = 5 ml

1 dl painaa -

vehnä- ja hiivaleipäjauhot 65 g
graham- ja ruisjauhot 70 g
perunajauhot 60 g
kaurahiutaleet 35 g
kaakaojauhe 40 g
valkoinen sokeri 85 g
tomusokeri 60 g
fariinisokeri 70 g
siirappi 140 g
sulatettu margariini 95 g
kasviöljy 90 g
riisi 90 g

1 l painaa –

mustikat, puolukat noin 650 g
mansikat, herukat, vadelmat noin ½ kg
paloiteltu raparepi noin 600 g
tuoreet kantarellit noin 400 g

SUURUSTAMINEN

PERUNAJAUHOT määrä/litra nestettä
kastikkeeseen 1-2 rkl
kiisseliin 1 dl
keittoon 3 rkl

VEHNÄJAUHOT
keittoon 2-3 rkl
kastikkeeseen 1 dl

MAISSITÄRKKELYS
kastikkeeseen 2 rkl

KANANMUNAT
munakas: 1 kananmuna + 1 rkl maitoa/vettä
munakokkeli: 1 kananmuna + ½ dl maitoa
ohukaistaikina: 2 kananmunaa + 5 dl maitoa/vettä

Mitta-tietoisku julkaistu Marianne Kiskolan "KOTI-ruokaa koko perheelle"-kirjassa (Tammi 2009)