Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

Vauva kasvissyöjäperheessä


VAUVA

Vauvan mukana syntyvät vastuu ja velvollisuudet.

Äidinmaito on vauvan ensisijainen ja paras ravinto. Vauvat ovat kuitenkin yksilöitä ja tarve kiinteään ruokaan vaihtelee.

Täysimetystä suositellaan jatkettavaksi 6 kk:n ikäiseksi asti. Tarvittaessa kiinteää lisäruokaa voi alkaa antaa 4-6 kk:n ikäiselle.

Itse imetin molempia lapsiani 12 kk:n ikäiseksi. Molemmat heistä alkoivat maistella uusia makuja 4-6 kk:n ikäisenä. Toisella oli kova tarve kiinteään ruokaan aiemmin, toinen ilmoitti että pärjäilisi pelkällä maidolla pidempäänkin. Vauvojen kanssa onkin luotettava siihen, että äiti osaa kuunnella vauvansa tarpeita. Siinä missä ensimmäinen vauveli rakasti vellejä (varsinkin hirssi), porkkana- ja marjasoseita, toinen vihasi niitä. Lopulta luotin pelkkään intuitioon hänelle menuta keksiessäni: Kokeilin tattarijauhoon tehtyä velliä, johon lisäsin äidinmaitoa ja mustikkasosetta. Temppu oli suksee ja vauva tempaisi samantien puolikkaan muumimukillisen tattaritavaraa ja nukkui koko yön putkeen. Neuvolassa kauhisteltiin liian jämäkkää ruokaa, mutta pyörsivät puheensa nähdessään iloisen (ja jämäkän) pikku-ukkelin. Molemmat pojat ovat pitäneet mausteista, enkä ole imettäessäni karsinut niitä pois, koska ne eivät ole ärtymystä aiheuttaneet. Ajatellaanpa vaikka Intian lapsukaisia – he imevät jo äidinmaidossa curryseokset ja tandoori masalat.

Kaikki äidit eivät voi imettää, vaikka haluaisivatkin. Syyllistyminen/syyllistäminen on turhaa. Tärkeintä on vauvan ja vanhemman/vanhempien side, jota ei kannata ravintokriisin takia riskeerata.

Kokeile vauvalle aluksi yhtä ruokaa kerrallaan useita päiviä. Näin saat selville, jos lapsella on jokin allergia.

Jos vauvaa ei imetetä, yleensä kiinteän ravinnon antaminen aloitetaan noin 3-4 kk:n ikäisenä esim. porkkanasoseella.

Vauvan ensimmäiset maut ovat perusmakuja, suulle pehmeitä muusseja, puuroja tai samettisia soseita. Yrttejä ja suolattomia mausteita voi alkaa lisäillä varovaisesti myöhemmin.

Hedelmien ja marjojen oma makeus riittää vauvalle. Ruokiin ei pidä myöskään lisätä suolaa.

Suosi luomua ja muita puhtaita aineksia. Lapsemme ovat puhtaita, pidetään heidät sellaisina.

Jos mahdollista, lisää ruokiin äidinmaitoa. Tuttu ja turvallinen maku ja tuoksu helpottavat uusiin makuihin tutustumista.

Pakasta soseita jääpalarasioissa. Äidinmaitoa voi pakastaa jääpalapusseissa, jolloin saa sopivan maitomäärän kerralla.

Koko perheen ateriat kannattaa valmistaa siten, että vauvan ateriatarpeet otetaan jo alun höyrytys- tai kypsennysvaiheen jälkeen erilleen. Kun suola lisätään vasta lopussa, ruoasta saa kätevästi vauvan sapuskan samalla.

Imettävän äidin kannattaa tarkkailla ruokavaliotaan. Toiset vauvat kestävät hyvin esim. papuruokia, toiset taas reagoivat niihin hyvin herkästi. Jos vauva oireilee äidinmaitoon, yleensä syynä on äidin ruokavalio, joka ei sovellu vauvalle. Tällöin kannattaa karsia ärsykkeelliset ainekset esim. papu, sipuli, paprika, kahvi, munat, hiiva, omena, maitotuotteet ja muut vaativat tapaukset. Tuhteja makuja lähdetään lisäämään vähitellen. Ikä tekee myös tehtävänsä: Vauvan kasvaessa sietokyky kasvaa.

Kasvisruokaa syövässä perheessä vauvalla ei ole mitään hätää. Oli ruokavalio mikä tahansa, tärkeintä on nähdä lapsi omana hienona yksilönään, joka on Ihme.

VINKKI: Imettävän äidin kannattaa pitää huoli B6- ja B12-vitamiinien saannista. D-vitamiini on yhtä tärkeä sekä vauvalle että mammalle.

VAUVAN RUOKAVALIO:
-    äidinmaito
-    juuressoseet esim. porkkana, palsternakka, kukkakaali, kesäkurpitsa, maissi
-    vellit esim. riisi, ohra, hirssi, kaura, tattari, quinoa
-    marjasoseet esim. mustikka, vadelmat
-    kuivahedelmistä liotetut soseet esim. luumu, aprikoosi
-    hedelmäsoseet esim. avokado

Noin 8 kk:n ikäiselle voi kokeilla soseutettuja palkokasveja, muussattua tofua ja sokeritonta soijajogurttia sekä siemeniä tahnoina. Lapset ovat kuitenkin yksilöitä, joten lapsen tarpeita ja ruoan vastaanottoa kannattaa tarkkailla.

11-12 kk:n ikäisenä vauva voi alkaa syödä samaa ruokaa kuin muukin perhe. Tärkeää on kuitenkin välttää liikaa suolaa sekä tarjota ruoka lapselle helposti syötävässä muodossa.

Lisätietoja kasvisruokavaliosta ja ravintosuosituksista saa Vegaaniliitosta, ravitsemusterapeuteilta sekä neuvolasta. Elämä vauvan ja lapsen kanssa on helpompaa kun valintojen taustalla ovat itsehankittu tieto ja siitä syntynyt mielenrauha kuin ympäristön tietämättömyydestä johtuvat pelot ja ennakkoluulot. 

Lähde: Marianne Kiskola: Papu, porkkana ja hillopulla - kasvisruokaa perheelle (Tammi 2008)