Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

Vitamiinit ja hivenaineet sekä niiden lähteet


VITAMIINIT JA NIIDEN LÄHTEITÄ
Vitamiineja saa monista ruoka-aineista, jos syö tasapainoisesti ja monipuolisesti. Tässä kuitenkin vinkkejä eri ravinnonlähteisiin:
A porkkana, pinaatti, vesikrassi, kaali, meloni, kurpitsa, aprikoosi, parsakaali, punajuuri, tomaatit. Värikkäät vihannekset
D aurinko – Vauvoille Suomessa pitää antaa D-vitamiinilisää, sillä auringonvalon määrä ei ole heille riittävä.
D3 sienet, kesäaurinko
E täysjyvävilja, kylmäpuristetut kasviöljyt, pavut, herne, auringonkukansiemenet, avokado
K lehti-, parsa-, ja kukkakaali, keräsalaatti, pinaatti, merilevä, sinimailanen, peruna, tomaatti
B1 vehnänalkiot, kaura- ja vehnänleseet, täysjyvävilja
B2 vihannekset, leseet, sienet
B3 - niasiini; leseet, pähkinät
B5 täysjyvävilja, palkokasvit
B6 kuorimaton vilja
H - Biotiini; maapähkinä, vehnäleseet
B12 kasvissyöjä saa B12 oikeastaan vain huonosti pestyjen juuresten tai salaattien kautta mullan mukana. Uskomus, että B12 saa merilevästä tai maitohappotuotteista, ei pidä paikkansa. Elimistömme ei pysty käyttämään hyväkseen niistä saatavaa vitamiinikantaa. B12-vitamiinia kannattaa siis nauttia vitamiinivalmisteiden ja vitaminoitujen elintarvikkeiden muodossa. Imeytymishäiriöistä kärsivät saavat B12-vitamiinin lihaspistoksena muutaman kerran vuodessa. B12 on tärkeä ystävämme hermostomme kannalta ja hoitamattomana puutostila tuo mukanaan suuria suruja ja terveyshaittoja.
Foolihappo tuoreet vihreät vihannekset, paprika, leseet, hiiva, pinaatti, jolta foolihappo on saanut nimensäkin
C – askorbiinihappo; marjat, tuoreet vihannekset, kukkakaali, peruna, sitrushedelmät, paprika, lakat, hapankaali, chili, pippurit
HIVENAINEET JA MUUT ELÄMÄÄ YLLÄPITÄVÄT:
Kalsium seesaminsiemenet, tofu, pähkinät, manteli, parsakaali, lehtivihannekset
Kalium hedelmät, banaani, vihannekset
Kromi pähkinät, täysjyvävilja, sienet, oluthiiva, melassi
Kupari täysjyvävilja, pähkinät, palkokasvit
Natrium hedelmät, vihannekset
Seleeni sienet, täysjyvävilja, pähkinät
Magnesium täysjyvävilja, siemenet, lehtivihannekset, quinoa, manteli
Sinkki vihreät kasvikset, pähkinät, siemenet, täysjyvävilja
Mangaani täysjyvävilja, vihannekset, mustikat
Jodi merilevät
Fluori täysjyväviljat, peruna, nokkonen, porkkana, kaali, kukkakaali, manteli ja persilja
Rauta nokkonen, pinaatti, kuivahedelmät, banaani, soijajauho, punajuuri, täysjyvävilja (hirssi!), kaura, ruisleipä, linssit, auringonkukansiemen, persilja, hasselpähkinä, herne
Rautaa löytyy myös hyvänmakuisista vitamiinijuomista, joilla kannattaa silloin tällöin täydentää ruokavaliota.
Proteiini tofu, soijapapu, pähkinät, siemenet, täysjyväviljat, vihannekset
Vesi Suomi on luksusluokan maa – täällä voi juoda kraanasta vettä. Hulluutta kantaa kaupasta pullovettä, ellei sitten halua treenata käsilihaksia. Vesilähteitä löytyy myös hedelmistä ja vihanneksista.
Juustosta saa kalsiumia, sinkkiä ja kromia.
Kananmunasta saa mangaania, kromia, foolihappoa, biotaania, B5 ja B6, A-vitamiinia, D3-vitamiinia ja E-vitamiinia.
OLI SITTEN SEKARAVINNONSYÖJÄ, KASVISSYÖJÄ TAI VEGAANI, TÄRKEINTÄ ON TERVE, TIEDOSTAVA ASENNE RUOKAAN.