Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

torstai 8. huhtikuuta 2010

Riisi-linssipilau

Mustalaisleirin riisi-linssipilau

Kasvisruokia Aasiasta – Makumuistoja Intiasta ja Kaukoidästä” (Tammi huhtikuu 2007). Mustalaisleirin riisi-linssipilau

50 g punaisia tai keltasia linssejä
350 g basmatiriisiä
1 sipuli
1 tuore vihreä chili
1 rkl seesaminsiemeniä
4 rkl ruokaöljyä
1 dl reilun kaupan cashewpähkinöitä (FairMary)
½ rkl kuminan siemeniä
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
½ l kasvislientä
1 tl suolaa
1 tl garam masalaa

  1. Huuhtele erikseen linssit ja riisi kylmän veden alla siivilässä.
  2. Parhaan lopputuloksen saat, jos annat riisin ja linssien liota pari tuntia tai yön yli omissa vesiastioissaan.
  3. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulit.
  4. Poista chilistä kanta ja siemenet. Silppua pieneksi.
  5. Paahda kuivassa, kuumassa kasarissa seesaminsiemenet. Nosta sivuun odottamaan.
  6. Kuumenna ruokaöljy kasarissa ja paahda cashewpähkinät kauniin ruskeiksi. Nosta pähkinät talouspaperin päälle, jotta enin öljy valuu pois.
  7. Kuullota sipulisilppu kasarissa. Kun sipuli on kuullottunut, lisää kasariin paahtumaan chili, kumina, kanelitanko ja laakerinlehti. Parin minuutin päästä vähennä lämpöä.
  8. Lisää linssit, kasvisliemi ja suola.
  9. Kiehauta nopeasti koko ajan sekoittaen. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10 minuuttia. Kansi kannattaa jättää raolleen, sillä linssit kiehuvat herkästi yli.
  10. Lisää riisi, kiehauta ja anna taas hautua kannen alla 10-15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  11. Kun riisi on kypsää, käännä lämpö pois ja anna hautua vielä 10 minuuttia.
  12. Poista kanelitanko ja laakerinlehti.
  13. Koristele cashewpähkinöillä, paahdetuilla seesaminsiemenillä ja garam masalalla.
Valokuva: Pia Inberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti