Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Lehmättömät maidot

 

 
Erilaisia lehmättömiä maitoja on nykyään hyvin saatavilla. Maidottomaan ruokavalioon löytyy kaupan hyllyiltä makua riisi-, soija-, ja kauramaidosta. Kaikissa ed.mainituissa kannattaa suosia kalsiumrikastettua.

Paljon tulee tiedusteluja, miten maidot eroavat toisistaan ja mitä kannattaisi suosia. Pyrin kokoamaan tähän tiukan tietopaketin tuotteiden vahvuuksista ja heikkouksista:


 

SOIJAMAITO: 
+ Soija sitoo itsessään hyvin, joten leipomisessa tai ruoanlaitossa tarvitaan vähemmän jauhoja. 
+ Soija käyttäytyy sitovuudeltaan kuin kananmuna, joten kananmuna-allergikot ja vegaanit voivat käyttää soijamaitoa esim. laatikkoruoissa kananmunan asemasta (mm. makaronilaatikko).
+ Soijassa on kasvikunnan estrogeeniä, joka on varsinkin naisille hyväksi.
+ Loistava haudutusta vaativissa puuroissa.
- Joissain soijamaidoissa soijan vahva maku saattaa puskea läpi ja maistua myös lopputuloksessa.
- Soijamaito ei aina toimi kahvissa tai teessä edukseen. 

KAURAMAITO: 
+ Maultaan pehmeä ja ihastuttava kahvissa ja teessä sekä kaakaossa. Kokkaroitumista ei tarvitse pelästyä, jos niin käy (harvoin käy), se ei ole merkki pilaantumisesta.
+ Kuitupitoinen eli pirtelöön lisättynä tuo mukanaan myös tarpeellista kuitua. 
+ Lapsen suuhun yleensä mielyttävin vaihtoehto. 
+ Kauramainen maku ei pilaa ruokaa tai leivonnaista, päinvastoin!
- Kauramaito polttaa helposti pohjaan eli lettutaikinassa tai muussa paistamista vaativassa ruoassa se saattaa juntata kiinni.


RIISIMAITO: 
+ Itsessään makea, joten toimii kivasti kylmänä juomana tai teen, kahvin tai kaakaon maitona. 
+ Leivonnassa lisämakeuden tuoja, jolloin sokeria ei tarvita niin paljoa. 
+ Pirtelössä ihana. 
- Koostumukseltaan vesimäisempi kuin soija- tai kauramaito. Tarvitsee joskus enemmän jauhoa kuin tavallinen maito. Vastakohta soijamaidolle.
- Riisimaidosta ei kannata keittää riisipuuroa, ellei omaa lehmän hermoja. Se on sen verran vetistä, että ennen kuin aamupuuro on hautunut, on ilta jo saattanut ehtiä kokkaajan kohdalle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti