Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

torstai 13. toukokuuta 2010

Helatorstain maustekakku

Kevätsiivouksessa kaapista löytyi joulusta jääneitä kuivia rusinoita ja kuivattuja puolukoita. Päätin antaa rusinoille uuden elämän sherrytilkassa ja tekaista maustekakun. Joulu ei tule mieleen kun ulkona on kevät ja kakku maistuu ihanalle kello viiden teellä - jonka voi nauttia jo ulkona! Puolen vuoden päästä tätä samaa kakkua voi tehdä taas joulukakuksi:)


Tässä ohjeessa opetellaan parikin tärkeää kikkaa. Miten saada kuivakakku mehukkaaksi (karpalot, sherryrusinat ja omena) sekä miten kostuttaa kakku turvallisesti. Jos kuivakakkua lähtee kostuttamaan sen jälkeen kun kakku on kipattu lautaselle, se on vaarassa levitä mössöksi. Pestyssä vuoassa se pysyy kuosissa. Jos taas kakkua ei irrota vuoasta ja pese vuokaa välillä, kakku jänksähtää kiinni - ja sitten sitä syödään lusikalla. 


G L 

1 dl sherryä
1 dl kuivahtaneita rusinoita
200 g margariinia tai luomuvoita
2 dl fariinisokeria tai intiaanisokeria
3 luomukananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl neilikkaa
½ tl inkivääriä
1 dl kuivattuja karpaloita tai puolukoita
1 luomusitruunan pesty ja raastettu kuori
1 kuorittu ja paloiteltu omena

KOSTUTUKSEEN:
1 sitruunan mehu
1 dl appelsiininmehua
½ dl fariinisokeria
  1. Laita rusinat imeytymään sherryyn. 
  2. Säädä uuni 175 asteeseen. 
  3. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. 
  4. Sekoita keskenään kuivat ainekset: Jauhot, leivinjauhe, mausteet, kuivatut karpalot, raastettu sitruunankuori ja omenanpalat. Sekoita ja lisää vaahtoon.
  5. Voitele ja sokeroi kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja nosta uuniin. Paista 50 minuuttia. 
  6. Kippaa kakku pois vuoasta ja pese vuoka. Nosta kakku varovasti takaisin vuokaan. 
  7. Kuumenna sitruunan ja appelsiinin mehu kattilassa ja liuota sokeri lämpimään mehuun. Kostuta kakku lämpimällä mehulla ja jätä tekeytymään. 
  8. Kun peitetty kakku on jäähtynyt, nosta jääkaappiin maustumaan tai syö saman tien:)