PATONKI
G L V
2½ dl vettä
25 g hiivaa
1/4 tl yrttisuolaa
3 rkl rypsiöljyä
5-6 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 dl silputtuja oliiveja tai yrttejä
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja öljy.
- Lisää jauhot hyvin vaivaten.
- Anna taikinan kohota astiapyyhkeen alla.
- Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä taikinapalloiksi.
- Kaulitse pallot yksitellen suorakaiteen mallisiksi levyiksi, ripottele oliivi- tai yrttisilppu sisälle ja kääri sitten rullalel ja asettele leivinpaperitetulle uunipellille.
- Säädä uuni 250 asteeseen.
- Anna patonkien kohota liinan alla vielä hetken aikaan. Jos haluat patonkien pintaan väriä, voit sivellä ne ennen paistamista hunaja- tai sokerivedellä.
- Paista patonkeja uunissa 7-10 minuuttia.
- Jos haluat patonkeihin rapean kuoren, älä peitä niitä heti paistamisen jälkeen.
- EKOVINKKI: Samalla uunin lämmityksellä kannattaa leipoa muutakin esim. ihanat kakut viikonlopuksi.