Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Vuokanekut


G L V
noin 50 pientä nekkua

2 dl sokeria

2 dl siirappia
1½ dl luomukermaa tai soijakermaa
1 rkl margariinia
1 dl pähkinöitä esim. cashew

LISÄKSI:
Pieniä karkkivuokia
  1. Sekoita sokeri, siirappi ja kerma paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehua 35-40 minuuttia. Sekoita aika ajoittain, ettei seos pala pohjaan.
  2. Tiedät, että se on valmis, kun tiputat seosta pari tippaa lasilliseen kylmää vettä. Kun seos jähmettyy pisaraksi, on seos valmis.
  3. Lisää margariini joukkoon.
  4. Pieni pähkinät ja lisää joukkoon.
  5. Kaada seos karkkivuokiin ja nosta viileään jähmettymään.

Sieniteeleipäset

G L V
2 kpl

1 dl kuivattuja sieniä
3½ dl hiivaleipäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl kylmää vettä
2 tl juoksevaa hunajaa tai siirappia
½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

  1. Säädä uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
  3. Lisää jauhoseokseen vesi, hunaja ja öljy varovaisesti, vaivaa hyvin vähän.
  4. Jaa taikina kahtia ja taputtele leivinpaperille uunipellille. Pistele haarukalla leipiin ilmareikiä.
  5. Paista uunissa 15-20 minuuttia.
VINKKI: Sienten asemasta voit käyttää teeleipäsiin 1 dl silputtua ruohosipulia tai 2 murskattua valkosipulinkynttä.

Chilikaakao


G L V
8 dl luomumaitoa tai kauramaitoa

4 rkl reilun kaupan tummaa kaakaojauhetta
3 rkl raakaruokosokeria

ripaus cayennenpippuria

8 palaa reilun kaupan tummaa suklaata
  1. Kuumenna maito kattilassa varoen ylikuohumista.
  2. Vispaa joukkoon kaakaojauhe, sokeri ja cayennenpippuri.
  3. Tipauta jokaisen mukin pohjalle 2 tumman suklaan palaa ja kaada kuuma kaakao sen päälle. Sekoita sulava suklaa lusikalla kaakon joukkoon.

Kalamureke




















G L

350 g vaaleaa kalaa esim.kuhaa, haukea tai ahventa
1 sipuli
50 g margariinia
3 luomukananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna

2½ dl luomukermaa tai soijakermaa

3/4 dl korppujauhoja tai gluteenittomia korppujauhoja

1 rkl sitruunamehua
vajaa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Lisäksi:
Margariinia ja korppujauhoja
  1. Perkaa kalasta ruodot. Kuori ja silppua sipuli.
  2. Jauha kala ja sipulisilppu hienoksi monitoimikoneessa tai lihamyllyllä.
  3. Säädä uuni 200 asteeseen.
  4. Sekoita kerma ja korppujauhot keskenään. Anna turvota.
  5. Sulata margariini kattilassa.
  6. Erota kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin.
  7. Sekoita turvonnut kerma-korppujauhoseos, margariinisula, keltuaiset, sitruunamehu ja mausteet kalan sekaan.
  8. Ripsauta hieman suolaa valkuaisten joukkoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto mureketaikinaan.
  9. Voitele ja korppujauhota uunivuoka. Kaada seos vuokaan.
  10. Paista uunijuuresten keskellä uunivuoassa noin tunti.
Kalamurekkeen valmistaminen vesihauteessa: Kiehauta vettä. Kaada uunipannulle kiehuva vesi ja nosta kalavuoka vesihauteeseen. Kypsennä uunissa 1 tunti. Lisää tarvittaessa vettä vesihauteeseen. Vesihaudeke antaa murekkeelle pehmeän, maukkaan maun.

Punajuuri-kinkkugratiini


G L

350 g tuoreita punajuuria
500 g keittokinkkua tai savutofua
3 sipulia
1 rkl rypsiöljyä
5 dl luomumaitoa tai soijamaitoa
3 luomukananmunaa
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl jauhettua muskottia

Lisäksi:
Kuivunutta leipää tai gluteenitonta leipää

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Kuori ja raasta punajuuret.
  3. Paloittele keittokinkku pieniksi suupaloiksi.
  4. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulisilppu rypsiöljyssä.
  5. Sekoita kaikki ainekset uunivuokaan.
  6. Murenna kuivunut leipä leivanmuruiksi gratiinin päälle.
  7. Paista uunissa 45 minuuttia.

Taivaallinen sienisalaatti




















G L V


½ dl rypsiöljyä
2 rkl lämmintä vettä
2 rkl omenaviinietikkaa
400 g ryöpättyjä tai paistettuja sieniä
1 mieto sipuli
1 omena
1 prk (150g) ranskankermaa tai soijakermaa
kourallinen silputtua ruohosipulia
½ tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria

  1. Sekoita rypsiöljy, kädenlämpöinen vesi ja omenaviinietikka.
  2. Pilko sienet liemeen.
  3. Peitä astia ja nosta jääkaappiin tunniksi marinoitumaan.
  4. Kuori ja silppua sipuli ja omena pieniksi paloiksi.
  5. Sekoita sipuli- ja omenasilppu sienien sekaan.
  6. Sekoita keskenään loput raaka-aineet ja lisää sienien joukkoon.
  7. Tarjoile paahdettujen ruisleipäpalojen tai gluteenittoman rieskan kera.

Vinkki: Voit tehdä sienisalaatin myös suolasienistä. Nosta suolasienet siivilään ja isoon kylmää vettä täynnä olevaan kulhoon. Anna seistä muutama tunti ja suola painuu pohjalle. Jos sienet maistuvat yhä suolaisilta, uusi käsittely.

Juureslastut

G L V

2 porkkanaa

2 punajuurta
3 isoa perunaa
½-1 dl rypsiöljyä
suolahiutaleita

  1. Säädä uuni 175 asteeseen grillivastukselle.
  2. Pese juurekset juuriharjalla, mutta säästä kuoret.
  3. Leikkaa juurekset ohuiksi lastuiksi esim. juustohöylällä.
  4. Huuhtele lastut kylmässä vedessä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
  5. Levitä lastut leivinpaperille uunipellille.
  6. Roiskuta rypsiöljy ja ripottele suolahiutaleet lastuille.
  7. Paista, kunnes lastut ovat rapeita (noin 20 minuuttia).

Paronittaren porkkanakeitto



G L V

8 isoa porkkanaa

2 perunaa
2 sipulia

iso pala tuoretta inkivääriä
2 rkl rypsiöljyä

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio
2 dl luomukermaa tai soijakermaa

1½ tl suolaa
½ tl valkopippuria

  1. Kuori ja paloittele porkkanat, perunat ja sipulit.
  2. Kuori ja raasta inkivääri.
  3. Kuullota paksupohjaisessa kattilassa rypsiöljyssä sipulit ja inkivääriraaste. Lisää porkkana- ja perunapalat.
  4. Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio.
  5. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  6. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma, suola ja pippuri.