1 kg sipuleita
valkosipulinkynsiä maun mukaan
1 l mietoa kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 laakerinlehti
pieni nippu tuoretta timjamia
pätkä grahampatonkia
150 g emmental-, raclette- tai muuta juustoraastetta
tilkka oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
- Kuori ja suikaloi sipulit sekä valkosipulit. Kuullota sipuleita hetki tilkassa oliiviöljyä. Lisää valkoviini, kasvisliemi, laakerinlehti ja kokonainen timjaminippu.
- Anna kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia niin, että sipulit hautuvat aivan pehmeiksi. Lisää nestettä tarvittaessa. Poista sitten laakerinlehti ja timjami sekä lisää suola ja mustapippuri.
- Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin, joista se myös tarjoillaan. Pilko patonki palasiksi keiton päälle ja ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. Gratinoi uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes juusto saa kullanruskean värin.
Reseptin alkuperä: Pia Viitanen
Kuvaaja: Liisa Valonen