Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Vaniljainen sitruunatorttu vapuksi

 
Sadepäivänä on hauskaa leipoa kummitytön kanssa. Kuvissa ihana EllaBella. Päällämme ovat Mirka Tuovisen Mirkataskumekot, jotka on valmistettu lapsuuteni kankaasta. Meillä on samanlaiset uniikkimekot, joista pienempi varmasti kestää Ellan omillekin tyttärille.

G  L 

2 dl vehnäjauhoja tai riisijauhoja
1 perunajauhoja
1 tl reilun kaupan sokeria
1 tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai luomuvoita
1 luomukananmunankeltuainen


TÄYTE: 
3 sitruunan mehu
2 luomukananmunankeltuaista
½ dl perunajauhoja
1½ dl reilun kaupan sokeria
50 g margariinia tai luomuvoita
1 tl reilun kaupan aitoa vaniljaa tai yhden vaniljatangon täyte
  1. Säädä uuni 175 asteeseen. 
  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja nypi ne margariiniin. Lisää lopuksi keltuainen. 
  3. Voitele ja sokeroi piirasvuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta uuniin ja paista 20-25 minuuttia. 
  4. Valmista täyte: Purista sitruunoista mehu. Mittaa täyteainekset kattilaan ja kuumenna seos hitaasti. Sekoita koko ajan. 
  5. Nosta piiraspohja uunista ja levitä täyte pohjan päälle. Anna jäähtyä ja jähmettyä. 
  6. Nauti esim. vaniljajäätelön tai marengin kanssa.

Helppo elämä ja leipäohje


















L V
noin 3 leipää

50 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
6 dl vettä 
1 rkl oliiviöljyä
1½ tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
2 dl reilun kaupan aprikoosi-parapähkinäsekoitusta (pähkinäallergikko voi jättää pois - tai käyttää manteleita)
6-7 dl luomuvehnäjauhoja
6-7 dl hienoja luomuspeltjauhoja

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37C) ja murenna hiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa, voit sekoittaa sen jauhoihin valmiiksi ja käyttää kuumempaa vettä, sillä kuivahiiva tarvitsee lämpöä herätäkseen. 
  2. Lisää muut ainekset nesteeseen paitsi jauho. 
  3. Lisää jauhoa pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä vähän löysäksi, joten varo tekemästä betoniharkkoa. Peitä taikina lämpöiseen, vedottomaan paikkaan ja anna kohota noin 45 minuuttia.
  4. Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin jauhotetulla pöydällä kolme leipää ja nosta uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia ennen paistamista. 
  5. Säädä uuni 250 asteeseen. Ripottele leipien päälle hieman jauhoa ennen uunia.
  6. Kun uuni on lämmin, käännä lämpötila 225 asteeseen ja nosta leivät paistumaan.
  7. Paista 20-25 minuuttia ja saat uunista ihanaiset leivät.