Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Tanskalaiset vuokaleivokset



Tanskassa asuessani sain usein näitä jumalaisia leivoksia juhlissa. Opettelin tekemään niitä itsekin ja yllätyin, kuinka vaivatonta niiden valmistus itse asiassa onkaan. Voit tehdä taikina aikaisemmin, jopa paistaa piiraat valmiiksi ja täyttää etukäteen valmistetulla täytteellä vasta vähän ennen H-hetkeä. Nautinnollista herkuttelua! Jos teet gluteenittomista jauhoista, jähmetä taikina hyvin kylmäksi ennen vuokiin laittamista.



G
6-8 kpl
TAIKINA:
4 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
125 g voita tai margariinia
1 luomukananmunan keltuainen
½ dl vettä

TÄYTE: 
3 dl vispikermaa 
100 g jääkaappikylmää marsipaania
1 tl vaniljasokeria
1 rkl likööriä
5 dl marjoja esim. vadelmia, mustikoita, mansikoita

Koristeluun: 
Sitruunamelissaa
Tomusokeria
  1. Nypi jauhot voihin joko tehosekoittimella, haarukalla tai sormin. 
  2. Sekoita kananmunan keltuainen ja vesi joukkoon. 
  3. Peitä taikina ja nosta se jääkaappiin tunniksi. 
  4. Säädä uuni 225 asteeseen. 
  5. Voitele pienet vuoat. Ota taikinasta 6-8 palaa ja taputtele ne piirasvuokien pohjille ja reunoille. 
  6. Paista piiraita uunissa noin 12 minuuttia. 
  7. Kumoa piiraat vuoista ja anna niiden jäähtyä. 
  8. Vatkaa sillä välin kerma. Raasta jääkaappikylmä marsipaani juustoraastimella, sekoita joukkoon vaniljasokeri, likööri ja lopulta kermavaahto.
  9. Puhdista marjat ja paloittele isoimmat. 
  10. Nosta ensin marsipaani-kermavaahto piiraalle, asettele sitten marjat päälle. 
  11. Koristele sitruunamelissan lehdillä ja tomusokerilla.