Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

torstai 16. joulukuuta 2010

Mariannen haastattelu Luomuperhe.fi:ssä

 
http://www.luomuperhe.fi/2010/12/kymmenes-luukku-mariannen-keittiossa.html

Marianne Kiskola suhtautuu ruokaan intohimolla. Ruoka-aineallergiat johtivat hänet puhtaan, alkuperäisen kasvisruuan pariin ja luomuyrttien käyttöön. Asuessaan Tanskassa 5 vuoden ajan, hän tutustui hyvään kasvisruokaan ja sen valmistamiseen. Suomeen palatessa Tofun käytön vähyys sai hänet innostumaan reseptien kokeiluista ja keittokirjojen valmistamisesta.

- Ensimmäisen keittokirjani tein yhdessä Sanna Miettusen kanssa (TOFU-keittokirja, Tammi 2005) ja se on yhä kestohitti. Sen jälkeen olen tehnyt yhteensä kahdeksan keittokirjaa. On ollut myös luontevaa välittää tietoa ja opettaa tofun sekä muiden vähemmän tunnettujen ainesten käyttämistä. Rakastan ruokatoimittajan hommia - ja kokkaamista, kertoo Marianne.

Mariannelle ruoka merkitsee rakkautta ja välittämistä, nautintoa ja aisti-ilotulitusta.

- Ruokapöytääni eivät kuulu E-merkit, eivätkä säilöntä-, lisä- tai väriaineet. Vasta aikuisena olen ymmärtänyt omaavani tavallista herkemmät maku- ja hajuaistit ja - muisti. On mielenkiintoista huomata, että sama "sukuvika" on periytynyt lapsilleni, Marianne kertoo.

Marianne käyttää termiä 'tiedostava kokki'. Hänen mukaansa tiedostava kokki ottaa syy-seuraus-lait huomioon ja pyrkii toimimaan siten, että hänen keittiönsä herkut rasittaisivat mahdollisimman vähän planeettaamme.

- Tiedostava kokki on myös ympäristöstään kiinnostunut, oivaltava, kekseliäs ja leikkisä. Hän suhtautuu kunnioittavasti ruokaan, raaka-aineisiin ja luonnon antimiin. Tiedostava kokki osaa kierrättää - sekä ruokaa että purkkeja ja purnukoita - ja ennakoi kauppareissut. Tiedostavuus on pieniä asioita, jotka tekevät elämästä kaikille parempaa, kuvailee Marianne lanseeraamansa termiä.

Mariannen mukaan tärkeintä ruuanlaitossa, kuten elämässäkin on rakastava ja intohimoinen asenne.

- Kokkaan vain hyvällä tuulella - tai ainakin tulen välittömästi hyvälle tuulelle. Kun valmistaa ruokaa, se on tietyllä tavalla meditatiivinen tila - ja samalla äärettömän avoin ja rakastava hetki läheisiä kohtaan. Kuuntelen hyvin usein musiikkia kokatessani - tanssahtelenkin välillä, kertoo Marianne.

Marianne on työskennellyt palon ulkomailla, jossa on hänen työlleen kysyntää. Hän on perustanut oman FairMary-tuotemerkin vuonna 2007 ja myynyt sen Vihreä Agentti Oy:lle tämän vuoden helmikuussa. Hän on myös ollut mukana luomassa kahvila- ja supermarketketju Café Organicaa, joita on tällä hetkellä Kuwaitissa kolme. Pitkän etsinnän jälkeen Suomestakin löytyi Mariannen toivoma haasteellinen, kiinnostava ja antoisa ruokaprojekti kun Jämsän Patalahti palkkasi hänet toimitusjohtajaksi.

- Nautin työstäni suunnattomasti, vaikka olinkin jo ajatellut, että voisin tehdä välillä muutakin kuin johtaa firmaa - se työ tuntuu kuitenkin ruoan ohella luontevalta tehtävältä kertoo Marianne.


Miksi kasvisruoka on parempi vaihtoehto kuin liharuoka? Vai onko se?

Mariannen mukaan jokainen tekee omat valintansa ja toivottavasti kuuntelee omaa kehoaan ja tarpeitaan - ja toimien niiden mukaisesti.

- Itselleni kasvissyönti on luonteva ja hyvinvointiin liittyvä valinta. Mutta kyllä minua kiinnostaa oman terveyteni lisäksi myös lehmien, kanojen ja muiden elävien terveys ja hyvinvointi. Olisi silkkaa laiskuutta väittää, etteikö järjetön lihalla mässäily olisi aiheuttanut meille ihmiskuntana valtavia ongelmia: sekä kehomme että planeettamme on pahasti ylikuormitettu sanoo Marianne.

Marianne perheineen rakastaa aasialaista, italialaista ja suomalaista ruokaa. He kokkaavat paljon sushia, intialaista, thaimaalaista ja suomalaista.

- Mausteista, mutta ei kieltä karrelle polttavaa ruokaa, paljon yrttejä ja marjoja! Jonkun verran sieniä. Vuodet - tai koko elämä - ulkomailla on tehnyt tehtävänsä. Jokaisella ruoalla on muistonsa ja paikkansa, jotka palaavat yhä uudelleen elämäämme kun niitä kokkaamme kuvailee Marianne tottumuksiaan.

Marianne kertoo tekevänsä usein "sauna-pannaria" eli saunan jälkeen nautittavaa pannukakkua, jota koko perhe syö itse tehdyn hillon kanssa. Tämä ohje löytyy "KOTI-ruokaa koko perheelle"-keittokirjastani (Tammi 2009):

PANNUKAKKU (G L V)

3 luomukananmunaa
7½ dl luomumaitoa tai soijamaitoa
3½ dl luomuvehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 rkl raakaruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g luomuvoita tai margariinia

Lisäksi:
Muutama nokare voita tai margariinia

1) Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito.
2) Sekoita keskenään kuivat aineet.
3) Sekoita jauhoseos muna-maitoseokseen.
4) Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
5) Säädä uuni 225 asteeseen.
6) Sulata voi ja lisää taikinaan.
7) Nosta muutama voinpalanen uunipannuun.
8) Laita uunipannu voipaloineen kuumaan uuniin. Kun voi on sulanut, nosta uunipannu pois ja levitä voi tasaisesti pannulle.
9) Kaada taikina pannuun, nosta uuniin ja paista 30 minuuttia.

VEGAANIVINKKI: Kananmunattoman pannukakun saat käyttämällä soseutettua banaania: 1 banaani kahta kananmunaa kohti.

VINKKI: Käytä tummuneet banaanit banaanipannukakkuun.

Mariannen pressikuvat: Sini Pennanen