Marianne Kiskolan ruokablogi
Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.
Tiedostavan kokin oivallukset
keskiviikko 30. kesäkuuta 2010
Lehmättömät maidot
Erilaisia lehmättömiä maitoja on nykyään hyvin saatavilla. Maidottomaan ruokavalioon löytyy kaupan hyllyiltä makua riisi-, soija-, ja kauramaidosta. Kaikissa ed.mainituissa kannattaa suosia kalsiumrikastettua.
Paljon tulee tiedusteluja, miten maidot eroavat toisistaan ja mitä kannattaisi suosia. Pyrin kokoamaan tähän tiukan tietopaketin tuotteiden vahvuuksista ja heikkouksista:
SOIJAMAITO:
+ Soija sitoo itsessään hyvin, joten leipomisessa tai ruoanlaitossa tarvitaan vähemmän jauhoja.
+ Soija käyttäytyy sitovuudeltaan kuin kananmuna, joten kananmuna-allergikot ja vegaanit voivat käyttää soijamaitoa esim. laatikkoruoissa kananmunan asemasta (mm. makaronilaatikko).
+ Soijassa on kasvikunnan estrogeeniä, joka on varsinkin naisille hyväksi.
+ Loistava haudutusta vaativissa puuroissa.
- Joissain soijamaidoissa soijan vahva maku saattaa puskea läpi ja maistua myös lopputuloksessa.
- Soijamaito ei aina toimi kahvissa tai teessä edukseen.
KAURAMAITO:
+ Maultaan pehmeä ja ihastuttava kahvissa ja teessä sekä kaakaossa. Kokkaroitumista ei tarvitse pelästyä, jos niin käy (harvoin käy), se ei ole merkki pilaantumisesta.
+ Kuitupitoinen eli pirtelöön lisättynä tuo mukanaan myös tarpeellista kuitua.
+ Lapsen suuhun yleensä mielyttävin vaihtoehto.
+ Kauramainen maku ei pilaa ruokaa tai leivonnaista, päinvastoin!
- Kauramaito polttaa helposti pohjaan eli lettutaikinassa tai muussa paistamista vaativassa ruoassa se saattaa juntata kiinni.
RIISIMAITO:
+ Itsessään makea, joten toimii kivasti kylmänä juomana tai teen, kahvin tai kaakaon maitona.
+ Leivonnassa lisämakeuden tuoja, jolloin sokeria ei tarvita niin paljoa.
+ Pirtelössä ihana.
- Koostumukseltaan vesimäisempi kuin soija- tai kauramaito. Tarvitsee joskus enemmän jauhoa kuin tavallinen maito. Vastakohta soijamaidolle.
- Riisimaidosta ei kannata keittää riisipuuroa, ellei omaa lehmän hermoja. Se on sen verran vetistä, että ennen kuin aamupuuro on hautunut, on ilta jo saattanut ehtiä kokkaajan kohdalle...
Tunnisteet:
kauramaito,
riisimaito,
soijamaito
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)