Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

lauantai 1. toukokuuta 2010

Turkkilainen valkosipulileipä

2 kpl

2½ dl vettä
2½ dl turkkilaista jogurttia
50 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 rkl juoksevaa reilun kaupan hunajaa
1 tl hienoa merisuolaa
4 valkosipulinkynttä 
5 dl hiivaleipäjauhoja
½-1 dl oliiviöljyä
 6-7 dl vehnäjauhoja tai hienoa speltjauhoja
  1. Lämmitä vesi ja jogurtti kädenlämpöiseksi. Murenna ja liota hiiva nesteeseen.
  2. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja purista valkosipulinkynnet.
  3. Sekoita nesteeseen hiivaleipäjauho ja öljy.
  4. Vaivaa joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisa, mutta vielä pehmeä.
  5. Nostata taikina kaksinkertaiseksi astialiinan alla. 
  6. Leivo jauhotetuin käsin taikinasta kaksi leipää. Nosta leivinpaperille uunipellille ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia. Säädä uuni 200 asteeseen.
  7. Ennen uuniin nostoa voit pistellä haarukalla ilmareikiä leipiin. 
  8. Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
Myky-kissavauvamme on aina kiinnostunut leivonnasta, ruoanlaitosta ja varsinkin valkosipulista. Kun se kuulee risahduksenkaan (kts.uusin Voi Hyvin-lehti, jos et usko...) valkosipulista, niin se ryntää välittömästi paikalle. Se on apulaiskokki vailla vertaa. Myky leikkii valkosipulin kuivuneilla varsilla ja saa yleensä emonsakin ralliin mukaan. Myky on ehta keittiökissa!