Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kirsikan tofupiiras




















POHJA:
150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
2 rkl vettä

TÄYTE:
1 pkt (270g) marinoitua tofua
125 g fetaa
1 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
2 rkl sinappia

KASTIKE:
2 luomukananmunaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 tl suolaa
2 tl rouhittua mustapippuria

  1. Säädä uuni 175 asteeseen.
  2. Nypi keskenään jauhot ja margariini. Lisää vesi. Taikina saa jäädä vähän löysäksi.
  3. Voitele ja korppujauhota piirasvuoka. Taputtele taikina märillä käsillä vuoan pohjalle ja esipaista noin 10 minuuttia.
  4. Viipaloi tofu ja feta.
  5. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota.
  6. Levitä sinappia esipaistetulle pohjalle ja sen jälkeen tofu- ja fetaviipaleet. Levitä sipulisilppu viipaleiden päälle.
  7. Ripottele kirsikkatomaatit.
  8. Sekoita kastike ja levitä se piiraan päälle.
  9. Paista uunissa 40 minuuttia.

Luumu-pehmeä tofu-piiras














G L V

Tämä ohje neuvoo kahden suurenmoisen aineksen käyttöön: pehmeän tofun käyttöön juustokakussa juuston asemasta ja agar agarin käyttöön liivatteen asemasta. Tämä soveltuu lähes kaikkiin ruokavalioihin, joten on nappivalinta herkkupöytään. Luumusoseen asemasta voi käyttää myös muita soseita. Luumusoseesta tulee jännittävä marjapuuromainen, vaaleanpunainen väri. En piittaa kalorin laskennasta, mutta uskoisin tämän olevan täydellinen herkku painoaan tarkkaileville.

200 g kaurakeksejä tai gluteenittomia keksejä
½ dl sulaa maidotonta margariinia

TÄYTE:
2 dl luumusosetta
2 pkt (à 300g) pehmeää tofua
1½ dl reilun kaupan sokeria (tarkista luumusoseen sokeripitoisuus, jottei tule liian imelää)
2 tl vaniljasokeria
1 dl vettä
5 rkl agar agar-hiutaleita

  1. Sulata margariini kattilassa ja murenna keksit joukkoon.
  2. Levitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Painele muruseos tiukaksi pohjaksi leivinpaperin päälle.
  3. Valmista täyte: Sekoita tehosekoittimessa pehmeät tofut ja luumusose sekä sokerit.
  4. Kiehauta pienessä kattilassa vesi. Älä anna kuplia, vaan pidä tasalämmöllä. Sekoita agar agar-hiutaleet ja keitä hiljalleen 7-10 minuuttia.
  5. NYT TARKKANA! Kun agar agar on liennut täydellisesti veteen, toimi nopeasti, koska agar agar jähmettyy hetkessä. Kaada seos tehosekoittimeen tofuseoksen joukkoon, surauta kerran ja kaada täyte välittömästi muruseoksen päälle.
  6. Nosta piiras jäähtymään ja jähmettymään.
Mitä AGAR AGAR on? Agar agar on hiutalemaisessa muodossa oleva merilevä, jota käytetään liivatteen tavoin. Liivate on teurasjäte, joten se ei sovellu kasvissyöjälle tai vegaanille.

Lumoava kalakeitto




















G L

400 g itsepilkittyä tai kalatiskiltä kalastettua kalaa
2 porkkanaa
5 perunaa
1 sipuli
1 l vettä
½ l luomumaitoa tai kauramaitoa
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl roseepippuria
3 laakerinlehteä
kourallinen tuoretta tilliä tai 2 rkl kuivattua
2 kalaliemikuutiota

  1. Puhdista ja paloittele juurekset ja kala. Silppua sipuli.
  2. Mittaa kaikki ainekset paitsi kala kattilaan ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
  3. Lisää keittoon kalanpalat. Kalanpalat kypsyvät hetkessä, joten keittoa ei tarvitse enää keittää tai kala katoaa keittoon.