Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Kesäkurpitsapiiras a'la Laivakokki-isä

G

Tämän ohjeen voi tuunata myös "tavalliseen" kurpitsaan sopivaksi. Jos käytät tavallista kurpitsaa, käytä 1 pkt fetaa, mutta jätä silloin suola täytteessä vähemmälle. Voit myös käyttää sinihomejuuston muruja maustamiseen - jätä silloin sitruunapippuri pois.

POHJA: 
½ dl perunasosejauhetta
1½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
½ tl leivinjauhetta
50 g voita tai margariinia
1 dl vettä

TÄYTE:
3-5 dl raastettua kesäkurpitsaa
2 isoa silputtua sipulia
2 dl luomukermaa tai soijakermaa
2 luomukananmunaa
2 dl juustoraastetta esim. emmental
1 tl sitruunapippuria tai rouhittua mustapippuria
1/4-½ tl hienoa merisuolaa 
  1. Säädä uuni 200 asteeseen. 
  2. Valmista pohja: Sekoita jauhot ja jauheet. Lisää kevyesti sekoittaen huoneenlämpöinen voi. Lopuksi lisää kylmä vesi. 
  3. Painele taikina ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan pohjalle.
  4. Hauduta kesäkurpitsaraaste ja silputtu sipuli öljyssä.
  5. Sekoita kerma, munat ja juustoraaste. Lisää mausteet. 
  6. Esipaista pohjaa 5 minuuttia 200 asteessa. 
  7. Lisää esipaistetun pohjan päälle ensin kurpitsa-sipuliseos ja kaada päälle munakermajuustoseos. 
Kurpitsatalkoissa mukana ystäväni Kia ja kummityttöni Ellabella, joka seikkailee parissa keittokirjassanikin;)

Sienirisotto


















6 hengelle

noin 1 l sieniä (esim. kantarelleja, suppilovahveroita tai herkkusieniä)
tuoreita yrttejä, esim. timjamia
oliiviöljyä 
suolaa
rouhittua mustapippuria

noin  1 l kasvislientä
noin 1 rkl oliiviöljyä
2-3 salottisipulia hienoksi silputtuna
½ sellerinvartta
½ tl merisuolaa
3-5 tuoretta valkosipulinkynttä
400 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoista vermuttia tai kuivaa valkoviiniä
½-1 tl valkopippuria
nokare voita
100 g parmesaanijuustoa
  1. Puhdista ja paista sienet oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää tuoreet yrtit. 
  2. Lämmitä kasvisliemi toisessa kattilassa. 
  3. Kaada öljyä kolmanteen kattilaan ja lisää sipuli, selleri ja merisuola. Anna hautua pari minuuttia. Lisää valkosipuli.
  4. Lisää risottoriisi. Käännä levy suuremmalle lämmölle. Kuullota riisiä koko ajan sekoittaen, jotta se ei pala pohjaan. Kun riisi parin minuutin jälkeen alkaa näyttää läpinäkyvältä, lisää viini tai vermutti. Sekoita koko ajan. 
  5. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä mukaan vähitellen. Anna riisin kiehua hiljaa hymyillen. Lisätessäsi lientä varmista, että edellinen erä on ehtinyt imeytyä. Kasvisliemi imeytyy noin vartissa. 
  6. Lisää lopuksi mausteet ja paistetut sienet. Päälle voit laittaa nokareen voita ja parmesaania. JÄTTEGOTT!
Ohje Kia Heroldin ja Marianne Kiskolan keittokirjasta: "Kuuluisa kasviskeittokirja 2" (Animalia 2005) 
Reseptin alkuperä: Bettina Sågbom-Ek, toimittaja