Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

torstai 14. huhtikuuta 2011

Neljän Pähkinän Kakku - leivos, joka voitti Animalian leivoskilpailun!



Tämä herkku hurmasi meidät tuomarit - ja voitti koko kilpailun. Vaikka kilpailu olikin tiukka, tässä leivoksessa olivat palikat kohdillaan! Minä ristin tämän Killerikakuksi, sillä maut olivat murhaavan herkullisia, mutta tosiasiassa tämä herkku voisi viedä pähkinäallergikolta hengen. Itse en olisi voinut mennä lähelläkään tätä ihanuutta yli 20 vuotta sitten - onneksi allergiani ovat historiaa ja voin nauttia pähkinäisestä leivoksesta!

 
Nimikin sen sanoo: tässä kakussa pääosassa ovat cashew, pekaanipähkinä, manteli ja hasselpähkinä - tosin yksi vain alkoholin muodossa.

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl hasselpähkinärouhetta
1,5 dl sokeria
Isokokoinen banaani
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
100g vegaanista margariinia
tilkka mantelimaitoa tai soijamaitoa

Valmiin pohjan kostutukseen sitruunan mehua ja mantelilikööriä (esim Disaronno, ent. Amaretto)

Cashewtahna:
3 dl cashew-pähkinöitä ja tilkka manteli- tai soijamaitoa, mausteeksi sokeria, sitruunamehua, mantelilikööriä

Kinuskikastike:
4 dl kaura- tai soijakermaa
2 rkl vegaanista margariinia
2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
Maizena-suurustinta (tai muuta suurustavaa jauhetta)

Paahdetut pekaanipähkinät:
pekaanipähkinöitä
sokeria
ripaus suolaa

1. Tee kakkupohja. Sekoita ensin kuivat ainekset, lisää sitten margariini. Lisää banaani ja tarvittaessa soija- tai mantelimaitoa. (Helpoiten tämä kaikki käy monitoimikoneessa, mutta käsinkin onnistuu.) Voitele piirakkapohja ja levitä taikina ohuena neliön muotoisena kerroksena pohjalle ja reunoille. Paista kunnes hammastikkuun tai haarukkaan ei tartu taikinaa pistettäessä. kypsä (noin puoli tuntia). Anna jäähtyä. Kostuta pohja sitruunamehulla ja runsaalla manteliliköörillä.

2. Tee cashewtahna. Pyöritä cashewpähkinöitä tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa kunnes pähkinät ovat tasaista jauhoa. Lisää manteli- tai soijamaitoa sen verran, että jauheesta tulee tasaista tahnaa. Mausta massa sokerilla, sitruunamehulla ja manteliliköörillä.

3. Tee kinuskikastike. Sulata margariini paistinpannulla, lisää kerma ja sokeri. Keitä rauhallisesti kunnes alkaa saostua (10 min). Lisää suurustetta niin, että kastikkeesta tulee paksua. Jäähtyessään sen tulisi jähmettyä.

4. Kokoa kerrokset. Leikkaa kakkupohja kahdeksi yhtä suureksi osaseksi. Levitä toiselle runsaasti cashewtahnaa, nosta sitten toinen kakkupohja tahnan päälle. Kuorruta tämä toinen kerros kinuskikastikkeella kun se ei ole vielä jähmettynyt liiaksi.

5. Koristele ja leikkaa. Paahda pekaanipähkinöitä sokerissa niin, että sokeri sulaa kiinni pähkinöihin. Ripottele pähkinöitä kakun päälle. Laita "kakkulaatta" jääkaappiin joksikin aikaa. Kylmänä voit leikata sen haluamasi kokoisiksi neliöiksi.

JOS et halua käyttää mantelilikööriä, voit käyttää sen asemesta mantelimaitoa ja/tai lisätä pohjaan mantelijauhetta