Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

maanantai 30. toukokuuta 2011

Vegaaninen porkkanakakku










G L
Pohja:
2dl siro sokeria/hienoa intiaanisokeria
100g kasviperäistä margariinia

2dl hienoa porkkanaraastetta
1dl soijakermaa
3rkl sitruunamehua
1tl omenaviinietikkaa

0,5tl suolaa
1tl kardemummaa
1tl kanelia
1 maustemitta inkivääriä
1 maustemitta pomeranssinkuorta
1tl raastettua luomu sitruunankuorta
2tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
4dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. virtasalmen viljatuotteen vaalea leipäjauhoseos)
4 rkl soijajauhoja
1dl mantelirouhetta

kostutus:
2tl sitruunamehua + 2tl tomusokeria + 0,5dl vettä

kuorrute:
2dl cashewpähkinöitä
2rkl sitruunamehua
0,75dl soijakermaa
1-1.5dl tomusokeria
mantelirouhetta

Laita cashewpähkinät likoamaan kylmään veteen. Ne saavat liota vähintään 2h, mutta mielellään 8-10h.

Sekoita porkkanaraaste, sitruunamehu, omenaviinietikka ja soijakerma yhteen. Sekoita samoin toisessa astiassa mausteet, leivinjauhe, sooda, jauhot ja mantelirouhe yhteen. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon porkkanaraaste-neste sekoitus ja kuiva-ainesekoitus vuorotellen. Sekoita tasaiseksi ja laita öljyttyyn irtopohjakakkuvuokaan. Paista uunissa 175 asteessa n.30min, kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Valmista kuorrute. Valuta cashewpähkinöiden liotusneste pois. Tehosekoittimella jauha pähkinät tasaiseksi massaksi lisäten vähitellen sitruunamehua, soijakermaa ja lopuksi tomusokeria. Soijakerman määrällä saa kuorrutteen paksuutta muunneltua.

Kun pohja on jäähtynyt voit halkaista pohjan, kostuttaa reunoilta sitruunamehulla ja laittaa puolet kuorrutteesta kakun sisään. Nosta toinen puolikas kanneksi ja kuorruta lopulla kuorrutteella. Ripottele pinnalle mantelirouhetta ja nopeasti paistettuja porkkanan suikaleita.

Kakkua ei välttämättä tarvitse halkaista -kostutus hiukan reunoille ja koko kuorrute pinnalle. Samalla reseptillä olen tehnyt myös uunipellille, jolloin tarvitaan kaksinkertainen annos!

HUOM! Vehnäjauhoja käytettäessä pohjaan tarvitaan soijakermaa vähemmän, eli  n.½dl!