Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

torstai 6. toukokuuta 2010

Kommervenkki-keitto

Tämä on lasten yleensä itse tekemä keitto. Se on simppeli, terveellinen ja hyvänmakuinen. Järkevintä ja edullisinta on liottaa ja keittää suuri määrä papuja kerralla ja pakastaa ne sitten noin 2-3 dl:n annospusseihin. 



Kahviherne = kikherne

G L V

2 dl kuivattuja tai 1 tlk säilöttyjä kahviherneitä
1 l vettä
1-2 tl yrttisuolaa
6 perunaa
3 porkkanaa
½ purjo
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sweet chili-kastiketta
1 tl kuivattua oreganoa tai nippu tuoretta

  1. Jos käytät kuivattuja kahviherneitä, liota niitä yön yli vedessä. Keitä seuraavana päivänä tunnin verran. Kaada keitinvesi pois ennen kuin lisäät kahviherneet ruokaan. 
  2. Pese perunat ja porkkanat. Kuori tarvittaessa (kuorissa on paljon vitamiinia, joten jos kuori on vahingoittumaton, säästä kuoret) ja paloittele suupalan kokoisiksi. 
  3. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää suola, perunat ja porkkanat keittoon. 
  4. Halkaise ja pese purjo. Viipaloi ja lisää keittoon. 
  5. Keitä keittoa noin 15 minuuttia. 
  6. Lisää kahviherneet. 
  7. Mausta keitto tomaattipyreellä ja sweet chili-kastikkeella. Lisää oregano. Anna kiehua vielä hetken.
  8. Maista. Lisää tarvittaessa suolaa tai sweet chiliä.   
  9. Resepti on Marianne Kiskolan Pikkujätkien keittokirjasta (Tammi 2006)