Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

tiistai 3. elokuuta 2010

Mustikkakukko


Vielä on mustikoita metsissä - pakastetaan ja mehustetaan, säilötään talvea varten! Ohessa perheemme perinteinen mustikkakukon ohje. Kukko-sanaa ei kannata pelästyä - herkku on maistunut aina ja kaikille. 


G L V


250 g voita tai margariinia
2 dl raakaruokosokeria
2½ dl ruisjauhoja tai tattarijauhoja
2½ dl ohrajauhoja tai riisijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikoita


Lisäksi: 
Korkea uunivuoka
Vuoan voiteluun voita tai margariinia
Koristeluun raakaruokosokeria tai tomusokeria
Vaniljakastiketta
  1. Säädä uuni 200 asteeseen. 
  2. Sulata voi tai margariini. 
  3. Vatkaa sulaa voihin sokeri.
  4. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään. Lisää jauhot vähitellen voi-sokeriseokseen. 
  5. Voitele uunivuoan pohja ja laidat. 
  6. Taputtele osa taikinasta vuoan pohjalle. Jätä taikinaa "kantta varten". Jos taikina tarttuu näppeihin, kostuta ne kylmällä vedellä aina ennen taikinaan tarttumista. 
  7. Kaada mustikat vuokaan. 
  8. Taputtele lopusta taikinasta litteitä palasia mustikoiden päälle "kanneksi". 
  9. Paista uunissa noin tunti. 
  10. Koristele valmis mustikkakukko sokerilla. 
  11. Nauti vaniljakastikkeen kera.
Ohje Marianne, Alex ja Antrea Kiskolan "Pikkujätkien keittokirjasta" (Tammi 2006).