Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Joulukakku naapurille ja itselle


















G L 
1 iso tai 2 pientä

Kakusta tulee ihana, jos se saa tekeytyä jääkaapissa pari viikkoa ennen joulua, mutta aatonaattonakin tehtynä sen maku on joulupöydässä rikas tai tekeytynyt. 


250 g margariinia tai suolatonta voita
4½ dl reilun kaupan raakaruokosokeria
3 ½ dl rusinoita
2 dl luumuja, pieneksi silputtuja
1 dl korintteja
1 dl taateleita, pieneksi silputtuja
2 tl leivontasoodaa
1 dl rommia
3 dl vettä
4 luomukananmunaa
1 tl muskottipähkinää
2 tl kanelia
5 dl vehnäjauhoja tai 2½ dl perunajauhoja+2½ dl riisijauhoja

LISÄKSI:
2 dl reilun kaupan pähkinöitä, esim. pekaani-, maa-, cashew-, tai saksanpähkinää
  1. Sulata margariini isossa kattilassa. 
  2. Lisää sokeri ja anna sulaa. 
  3. Lisää kuivahedelmät, sooda, rommi ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja laske lämpötila siten, ettei seos enää kupli, vaan kiehuu hiljakseen noin 5 minuuttia. Varo, ettei seos kuohu! Nosta seos pois liedeltä ja anna jäähtyä. 
  4. Säädä uuni 175 asteeseen. 
  5. Voitele ja sokeroi kakkuvuokaa/vuoat. 
  6. Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki. 
  7. Lisää kannamunat ja mausteet hedelmäseokseen kevyesti vatkaten. Lisää jauhot ja anna taikinan tekeytyä hetki. 
  8. Jos haluat koristella kakut pähkinöin, ripottele pähkinät kakkuvuoan pohjalle ennen taikinan kaatoa. 
  9. Kaada taikina vuokaan. 
  10. Paista kakkua/kakkuja uunissa vajaa tunti. Tarkista kakun kypsyys esim. hammastikulla. Sitten kun taikina ei tartu tikkuun, kakku on valmista.  
  11. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat sen vuoasta, jotta se ei murene. 
  12. Kakku säilyy jääkaapissa kuukauden.