G L
1 iso tai 2 pientä
Kakusta tulee ihana, jos se saa tekeytyä jääkaapissa pari viikkoa ennen joulua, mutta aatonaattonakin tehtynä sen maku on joulupöydässä rikas tai tekeytynyt.
250 g margariinia tai suolatonta voita
4½ dl reilun kaupan raakaruokosokeria
3 ½ dl rusinoita
2 dl luumuja, pieneksi silputtuja
1 dl korintteja
1 dl taateleita, pieneksi silputtuja
2 tl leivontasoodaa
1 dl rommia
3 dl vettä
4 luomukananmunaa
1 tl muskottipähkinää
2 tl kanelia
5 dl vehnäjauhoja tai 2½ dl perunajauhoja+2½ dl riisijauhoja
LISÄKSI:
2 dl reilun kaupan pähkinöitä, esim. pekaani-, maa-, cashew-, tai saksanpähkinää
- Sulata margariini isossa kattilassa.
- Lisää sokeri ja anna sulaa.
- Lisää kuivahedelmät, sooda, rommi ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja laske lämpötila siten, ettei seos enää kupli, vaan kiehuu hiljakseen noin 5 minuuttia. Varo, ettei seos kuohu! Nosta seos pois liedeltä ja anna jäähtyä.
- Säädä uuni 175 asteeseen.
- Voitele ja sokeroi kakkuvuokaa/vuoat.
- Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki.
- Lisää kannamunat ja mausteet hedelmäseokseen kevyesti vatkaten. Lisää jauhot ja anna taikinan tekeytyä hetki.
- Jos haluat koristella kakut pähkinöin, ripottele pähkinät kakkuvuoan pohjalle ennen taikinan kaatoa.
- Kaada taikina vuokaan.
- Paista kakkua/kakkuja uunissa vajaa tunti. Tarkista kakun kypsyys esim. hammastikulla. Sitten kun taikina ei tartu tikkuun, kakku on valmista.
- Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat sen vuoasta, jotta se ei murene.
- Kakku säilyy jääkaapissa kuukauden.