Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Kinuskinen puolukka-kermaleivos (18 kpl)

Vinkki: Kinuski kannattaa tehdä juoksevammaksi, sillä tämän ohjeen kinuski tarttui hampaisiin kiinni ja oli aika haasteellinen syötävä. Puolukka-kinuski toimii muutoin aina - ei välttämättä tarvitse edes kermavaahtoa.

  
Pohja
(Keskivertouunipellillinen eli n. 30 cm x 35 cm)

5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2,5 dl sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua vaniljaa (tai 1 rkl vaniljasokeria)
1 dl öljyä
2 dl omenasosetta
2,5 dl kasvimaitoa (soijamaitoa)

- Laita uuni kuumenemaan 175 °C:seen ja levitä uunipellille leivinpaperi.
- Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja vanilja.
- Lisää niiden joukkoon öljy, omenasose sekä kasvimaito ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
- Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi uunipellille ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Pohja on kypsä, kun se on kauniin värinen ja siihen työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa.
- Anna levyn jäähtyä kunnolla esimerkiksi ritilän päällä. Siisti levyn reunat ja leikkaa levy keskeltä kahdeksi suorakaiteeksi.

Kostutus

2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
2 rkl sokeria

- Sekoita ainekset.
- Anna sokerin liueta nesteisiin ennen leivosten kostuttamista.
- Kostuta toinen leivoslevyistä.

Täyte

1–2 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa (esim. Soyatoo! tai GoGreen)
n. 3 dl (pakaste)puolukoita

- Vatkaa jääkaappikylmä kasvikerma vaahdoksi.
- Levitä puolukat toisen pohjalevyn päälle.
- Levitä kasvikermavaahto puolukoiden päälle.
- Nosta toinen levy kanneksi ja kostuta se. Siisti mahdolliset reunoilta ylipursuilleet kasvikermavaahdot.
- Anna leivonnaisen jähmettyä jääkaapissa sen aikaa, kun valmistat kinuskin.

Kinuski

1,5 dl fariinisokeria (tiiviisti pakattuna)
1 dl soija- tai kaurakermaa (Esim. Alpro tai GoGreen)
1/8 tl suolaa

- Mittaa ainekset kattilaan ja käännä levy päälle.
- Kun seos kiehuu, vähennä hieman lämpöä. Sekoita keittämisen aikana silloin tällöin.
- Kun kinuski on kiehunut kuusi minuuttia, tee seuraava testi: Tiputa pieni tippa kinuskia kylmään veteen. Jos kinuski jähmettyy siten, että sitä voi muotoilla sormin, on kinuski valmista. Jos kinuski on vielä löysää, jatka keittämistä ja tee uusi testi aina minuutin välein.
- Kun kinuski on valmista, anna sen jäähtyä ja hieman paksuuntua, 5–10 min. Levitä kinuski leivoslevyn päälle tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa kostutetulla veitsellä 18 annospalaksi.
- Anna leivosten maustua mielellään yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Viimeistele leivokset puolukoilla juuri ennen tarjoilua.
 
Ohje lyhyesti:
- Valmista pohja ja leikkaa se kahtia. Kostuta.
- Levitä toisen puolikkaan päälle puolukat ja kasvikermavaahto. Nosta kansi päälle.
- Valmista kinuski ja kuorruta leivokset sillä.