Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

maanantai 23. elokuuta 2010

Nokkos- tai pinaattileipä

Löysin pihasta vielä käyttökelpoisia nokkosia, vaikka suosinkin alkukesän nokkosta. Tämän leivän voi tehdä myös pinaattiin - tuoreeseen (kiehauta ensin) tai pakastepinaattiin, johon riittää yksi pakastepussi. 


















L V

Noin 1 dl kiehautettuja nokkosia tai pinaattia
½ l nokkosen keitinlientä tai vettä
25 g tuoretta hiivaa
1 tl suolaa
½ tl sokeria
10-11 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
  1. Kiehauta nokkoset. Säästä keitinvesi ja ota talteen ½ litraa ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. 
  2. Saksi keitetyt nokkoset pieneksi silpuksi ja lisää hiivaveteen. Lisää suola ja sokeri.
  3. Vaivaa jauhot nesteeseen taikinaksi. Vaivaa viimeiseksi öljy. Lisää tarvittaessa jauhoa siten, että taikina irtoaa luontevasti kädestä. 
  4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla. 
  5. Säädä uuni 225 asteeseen. 
  6. Voitele uunipannu ja taputtele taikina siihen. 
  7. Paista 15 minuuttia. Pienennä sen jälkeen uunin lämpötila 120 asteeseen ja anna paistua vielä 15 minuuttia.