Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Jogurttikeitto


Tämä keitto on saanut innoituksensa monipuolisesta turkkilaisesta keittiöstä. Ruokalaji on lähes ilmainen ja sopii mainiosti alkuruoaksi monen ruokakulttuurin kokonaisuuksiin. Se käy myös kevyeksi lounaaksi tai iltapalaksi ja on helppo valmistaa vaikka vain yhdelle hengelle (Rosa Meriläinen)

1 NÄLKÄISELLE:
1 pieni punasipuli
loraus oliiviöljyä
1 rkl riisiä
kasvisliemikuutio
3 rkl ruokajogurttia
4 tuoretta mintunlehteä tai 1-2 tl kuivattua minttua
5-10 mustapippuria
½ l vettä
  1. Hienonna punasipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Murskaa pippurit morttelissa. Heitä sipulit ja pippurit kattilaan ja paista keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen noin viisi minuuttia. Mikäli sinulla ei ole tuoretta minttua, paista tässä vaiheessa myös pari teelusikallista kuivaminttua.
  2. Lisää puoli litraa vettä. Jahka vesi kiehuu, laita sekaan liemikuutio ja kämmenkupillinen eli rontti ruokalusikallinen riisiä. Anna kiehua, kunnes riisi on kypsää. Odotellessasi nypi ruukkumintusta roppakourallinen mintunlehtiä.
  3. Tarkistettuasi riisin kypsyyden viskaa mintut liemeen ja ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä neidon posken lämpöiseksi. Sekoita joukkoon kolme runsasta ruokalusikallista jogurttia. 
  4. Nyt vaihtoehtoja on kolme: A) Syö, B) Jäähdytä kylmäksi tai C) Kuumenna liedellä miedolla lämmöllä alati sekoittaen. Keitto ei saa mistään kohtaa kiehua vähääkään, muuten jogurtti juoksettuu. Jahka höyry nousee ja keitto mielestäsi riittävän kuumaa, syö. Jos jogurtti juoksettuu, keitto on edelleen hyvää, mutta estetiikka kärsii. Kuumennusprosessin onnistumisprosentti ilman juoksettumista on Meriläisen keittiössä 50%.
Ohje Kia Heroldin ja Marianne Kiskolan keittokirjasta: "Kuuluisa kasviskeittokirja 2" (Animalia 2005) 
Reseptin alkuperä: Rosa Meriläinen
Kuvaaja: Liisa Valonen