Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

maanantai 7. marraskuuta 2011

Mustikkapirtelö





MUSTIKKAPIRTELÖ
G L V

1 reilun kaupan banaani
2 dl mustikoita
½ dl kookoshiutaleita
1 l luomumaitoa tai kauramaitoa

Helpot kastikkeet vaivattomasti


Julkaistu Reissaajat 03/2011 lehdessä syksyllä 2011
MATKAAJAN MAINIOT PIKAKASTIKKEET JA MUUT HERKUT

Usein reissaajalla jäävät kastikkeet tekemättä, koska suurustaminen on takkuista puuhaa ja jauhopaakkuja jää lopputulokseen. Sienikastikkeessamme ei ole sitä pelkoa, sillä suurustaminen tehdään soijakermalla, jota ei tarvitse säilyttää kylmässä vaan se voi reissata mukana huoneenlämpöisenä umpiopakatussa pakkauksessaan. Metsien sienisato kannattaa hyödyntää myös reissussa – talvemmalla voi turvautua herkkusieniin tai säilöttyihin sieniin. Soijarouheesta taas on helppo valmistaa kastiketta, sillä ainekset ovat pääosin kuivatuotteita, joita varten ei tarvitse edes jääkaappia. Jälkiruoka on helppo surauttaa marjoista ja maidosta. Tässäkin soija- tai kauramaito auttavat, jos kylmätiloja ei ole, sillä niitä ei tarvitse ennen avaamista säilyttää kylmässä.

Matkaajan menu osa 3, olkaa niin hyvä:

OLAVI-UKIN HELPPO SIENIKASTIKE
G L V

1½ l tuoreita, puhdistettuja kantarelleja tai tatteja
TAI
200 g tuoreita herkkusieniä
TAI
200 g säilöttyjä tai pakastettuja sieniä
TAI
50 g kuivattuja sieniä (liota ennen käyttöä haaleassa vedessä 6 tuntia)

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl margariinia tai voita
5-6 dl (2 prk) soijakermaa
1 tl hienoa merisuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria

  1. Puhdista ja pilko sienet.
  2. Kuumenna paistinpannu ja sekoita sieniä kuivassa pannussa, jotta saat niiden nesteen haihdutettua.
  3. Kuori ja silppua sipulit.
  4. Lisää paistinpannuun margariini ja sipulisilppu. Kuullota.
  5. Lisää soijakerma ja anna saostua miedolla lämmöllä.
  6. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta pari minuuttia.
  8. Nauti perunoiden, pastan tai kasvisten kera.

VINKKI: Käytäthän vain sieniä, jotka tiedät turvallisiksi.

VINKKI: Jos haluat tehdä kastikkeen jauhoilla suurustamalla: 4 rkl vehnäjauhoja tai riisijauhoja ja 5-6 dl luomukermaa. Soijakerma suurustaa itse itsensä, joten sen kanssa ei jauhoja tarvitse.