Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Joulukakku naapurille ja itselle


















G L 
1 iso tai 2 pientä

Kakusta tulee ihana, jos se saa tekeytyä jääkaapissa pari viikkoa ennen joulua, mutta aatonaattonakin tehtynä sen maku on joulupöydässä rikas tai tekeytynyt. 


250 g margariinia tai suolatonta voita
4½ dl reilun kaupan raakaruokosokeria
3 ½ dl rusinoita
2 dl luumuja, pieneksi silputtuja
1 dl korintteja
1 dl taateleita, pieneksi silputtuja
2 tl leivontasoodaa
1 dl rommia
3 dl vettä
4 luomukananmunaa
1 tl muskottipähkinää
2 tl kanelia
5 dl vehnäjauhoja tai 2½ dl perunajauhoja+2½ dl riisijauhoja

LISÄKSI:
2 dl reilun kaupan pähkinöitä, esim. pekaani-, maa-, cashew-, tai saksanpähkinää
  1. Sulata margariini isossa kattilassa. 
  2. Lisää sokeri ja anna sulaa. 
  3. Lisää kuivahedelmät, sooda, rommi ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja laske lämpötila siten, ettei seos enää kupli, vaan kiehuu hiljakseen noin 5 minuuttia. Varo, ettei seos kuohu! Nosta seos pois liedeltä ja anna jäähtyä. 
  4. Säädä uuni 175 asteeseen. 
  5. Voitele ja sokeroi kakkuvuokaa/vuoat. 
  6. Vatkaa kananmunien rakenne kevyesti rikki. 
  7. Lisää kannamunat ja mausteet hedelmäseokseen kevyesti vatkaten. Lisää jauhot ja anna taikinan tekeytyä hetki. 
  8. Jos haluat koristella kakut pähkinöin, ripottele pähkinät kakkuvuoan pohjalle ennen taikinan kaatoa. 
  9. Kaada taikina vuokaan. 
  10. Paista kakkua/kakkuja uunissa vajaa tunti. Tarkista kakun kypsyys esim. hammastikulla. Sitten kun taikina ei tartu tikkuun, kakku on valmista.  
  11. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat sen vuoasta, jotta se ei murene. 
  12. Kakku säilyy jääkaapissa kuukauden.

9 kommenttia:

  1. Tänä aamuna kaipasin kakkuohjetta ja päädyin tekemään toistamiseen sinun ohjeellasi suruttomien sielujen pähkinävoisuklaakakkua. Jos olisi tämä ohje ollut aamulla täällä, niin olisin jo ostanut aineet tähän herkkuun. Mutta vielähän tässä jouluksi ehtii, jos kiirettä pitää.

    VastaaPoista
  2. Oi, pitääkin itsekin tehdä sitä pähkinävoisuklaakakkua. Se on NIIN hyvää ja syntistä herkkua. Tässä pikakakussa on se hyvä puoli, että se todella maistuu kuukauden tekeytyneeltä englantilaiselta maustekakulta vaikka sen olisi tehnyt viime tinkaan. Herkullista Joulun aikaa!!!

    VastaaPoista
  3. Kakun juju on ehdottomasti rommissa. Olen kokeillut erilaisia versioita, mutta rommista tulee se pehmein ja täyteläisin maku. Naminami!

    VastaaPoista
  4. Eilen illalla tein sitten tällä ohjeella kakut. Ainakin taikina oli todella hyvänmakuista. Jouluna maistellaan sitten valmiita kakkuja. =)

    VastaaPoista
  5. No just sen takia siitä minun toisesta kakusta tulikin niin pieni, kun kaikki olivat käyneet maistelemassa taikinaa... Eikö ollutkin hyvää?

    VastaaPoista
  6. Taikina oli herkullista. =) Onneksi on kohta joulu, että pääsee maistelemaan myös valmista kakkua.

    VastaaPoista
  7. Kakusta tuli hyvänmakuinen, mutta valitettavasti vietettyään vuokassa puoli viikkoa, ei enää halunnut tulla sieltä ulos kuin veitsellä leikkaamalla. Nyt nautitaan toisesta kakkuvuokasta joulukakkua lusikalla kaivaen. Luulen, että tuo 2,5 tuntia uunissa oli myös liian pitkä aika kahdelle pienehkölle kakulle. No, ensi kerralla muistetaan kumota kakku vuokasta saman paistopäivänä. =)

    VastaaPoista
  8. Kakku tosiaan kannattaa irrottaa vuoasta heti kun se on jäähtynyt (kiinteytynyt) ja pestä vuoka. Sen jälkeen kakkua voi taas vuoassa säilyttää. Muutoin se jämähtää kiinni. Olen itsekin kokenut saman jutun. Tärkeää on peittää uunissa kakut foliolla tunnin jälkeen, ja saa ne ottaa aikaisemminkin pois, jos näyttää, että on valmista:) Tai sitten syödään hyvänmakuiset taikinat pois kuleksimasta...

    VastaaPoista
  9. No, hyvä että sinullekin on näin käynyt. =) Oppia ikä kaikki. Joka tapauksessa, eipä tuota kakkua enää paljoa ole jäljellä. Iltapalaksi tänään syödään loput. ;)

    VastaaPoista