Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Helppo elämä ja leipäohje


















L V
noin 3 leipää

50 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
6 dl vettä 
1 rkl oliiviöljyä
1½ tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
2 dl reilun kaupan aprikoosi-parapähkinäsekoitusta (pähkinäallergikko voi jättää pois - tai käyttää manteleita)
6-7 dl luomuvehnäjauhoja
6-7 dl hienoja luomuspeltjauhoja

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37C) ja murenna hiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa, voit sekoittaa sen jauhoihin valmiiksi ja käyttää kuumempaa vettä, sillä kuivahiiva tarvitsee lämpöä herätäkseen. 
  2. Lisää muut ainekset nesteeseen paitsi jauho. 
  3. Lisää jauhoa pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä vähän löysäksi, joten varo tekemästä betoniharkkoa. Peitä taikina lämpöiseen, vedottomaan paikkaan ja anna kohota noin 45 minuuttia.
  4. Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin jauhotetulla pöydällä kolme leipää ja nosta uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia ennen paistamista. 
  5. Säädä uuni 250 asteeseen. Ripottele leipien päälle hieman jauhoa ennen uunia.
  6. Kun uuni on lämmin, käännä lämpötila 225 asteeseen ja nosta leivät paistumaan.
  7. Paista 20-25 minuuttia ja saat uunista ihanaiset leivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti