Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

maanantai 22. marraskuuta 2010

Hampunsiemen on rasvahapon kuningas

Hampunsiemen ja hampunsiemenöljy on auttanut useaa ystävääni atooppisessa ihottumassa ja psoriasiksen hoidossa. Kokosin tietoiskun tuosta ihmeellisestä rasvahappopaketista.



















MITÄ?
Hampunsiemenöljyn maku on pähkinämäinen ja soveltuu erinomaisesti salaattikastikkeeksi ja ruokaan lisättynä. Sitä ei pidä kuumentaa, sillä sen arvokkaat rasvahapot lämmössä. Avattu pullo pitää säilyttää jääkaapissa, jotta öljy pysyy hyvänä. 
MITEN?
Lisää ruokalusikallinen hampunsiemenöljyä lautaselle ruokaan, keittoon, salaattiin tai voileivän päälle.
Gourmet-vinkki: Purista valkosipulinkynsi pieneen määrään hampunsiemenöljyä lautaselle ja dippaa paahdettuja leivänpaloja. Nauti heti.

MIKSI?
Hampunsiemenöljyn sisältämistä rasvahapoista 86% ovat monityydyttämättömiä. Hampunsiemenöljy sisältää ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja (omega 3,6,9) ja huomattavan määrä gammalinoleenihappoa (GLA) ja stearidonihappoa (SDA). Öljy soveltuu myös loistavasti raskaana oleville, lapsille sekä urheilijoille.

Suomessa viljeltävä hampunsiemenlajike on nimeltään Finola ja se soveltuu loistavasti pohjoisiin olosuhteisiin. Hamppu ei tarvitse lainkaan torjunta-aineita ja sen myönteiset vaikutukset maaperälle ovat kiistattomat. Finola-hamppu on Suomen oloissa hyvä esiviljelykasvi juureksille, sillä sen vahvat juuret muokkaavat maaperää kuohkeammaksi ja auttavat lisäämään kastematokantaa. Rikkaruohot eivät rehota, sillä hamppu varjostaa hyvin. Hampun kukinta on hyödyksi mehiläisille.

Öljynpuristuksessa oheistuotteena saatavat puristeet sisältävät runsaasti proteiinia (35%) ja sitä voidaan käyttää eläinrehuna. Hampunsiemen ei ole huumaava. Kasvissyöjä saa hampunsiemenestä riittävän määrän proteiinia. Siementä itseään voi käyttää sellaisenaan tai paahdettuna, rouhittuna tai jauhettuna. Sen voi myös liottaa ja soseuttaa pirtelöön tai käyttää leivonnassa.

Hampunsiemenöljyn on positiivinen vaikutus allergioiden, ihottumien, psoriasiksen, reuman, sydän- ja verisuonitautien ja tulehdussairauksien hoidossa. Öljyä on tutkittu ja kehitetty Kuopion yliopistossa** jo vuosia ja kliinisten tutkimusten avulla on pystytty osoittamaan terveellisten rasvahappojen määrän nousseen merkittävästi terveiden aikuisten veressä heidän nautittuaan päivittäin 2 ruokalusikallista hampunsiemenöljyä kuukauden ajan. Tutkittavat henkilöt huomasivat ihonkunnon paranevan, kynsien ja tukkansa vahvistuneen. 


** J. Callaway et al. Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment 2005; 16: 87-94.
R.Kivelä. Hamppuöljyn vaikutus ihon rasvahappokoostumukseen ja atooppisen kuivan ihon oireisiin. Pro Gradu - tutkielma. Kliinisen Ravitsemustieteen Laitos. Kuopion yliopisto 2004.

5 kommenttia:

  1. Onkos tuo Miksi?-kappaleen lause "Kasvissyöjä saa siitä myös riittävän määrän proteiinia." väärässä paikassa? Ei kai puhdas öljy voi olla erityinen proteiinin lähde?

    VastaaPoista
  2. Niinpä niin, kömpelyyskukkanen ja ajatuskatkoshömellyshän se siellä. Eli hampunsiemenestä löytyy hillittömästi proteiinia, ei öljystä - vaikka lähes täydellinen paketti onkin :)

    VastaaPoista
  3. Jahas, eikun Ruohonjuureen hampunsiemeniä ostamaan. Jos maku on pähkinäinen, niin sopii minun makumaailmaan. Aamupuuron sekaan voisi siemeniä heittää. =)

    VastaaPoista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Marianne kovasti tästä linkistä. Vau! Enpä tiennytkään sinua tällaiseksi monitoimi tehonaiseksi. Olen ihan paremmassa seurassa näköjään :) Kunnioitukseni. Varmasti aion kokeilla tuota öljyä ja miksipä ei siemeniäkin kun niitä voi kai salaattiin ripotella. Nyt täytyy vaan löytää paikka missä näitä myytäisiin.

    VastaaPoista