Julkaistu Reissaajat 03/2011 lehdessä syksyllä 2011
MATKAAJAN
MAINIOT PIKAKASTIKKEET JA MUUT HERKUT
Usein
reissaajalla jäävät kastikkeet tekemättä, koska suurustaminen on
takkuista puuhaa ja jauhopaakkuja jää lopputulokseen.
Sienikastikkeessamme ei ole sitä pelkoa, sillä suurustaminen
tehdään soijakermalla, jota ei tarvitse säilyttää kylmässä
vaan se voi reissata mukana huoneenlämpöisenä umpiopakatussa
pakkauksessaan. Metsien sienisato kannattaa hyödyntää myös
reissussa – talvemmalla voi turvautua herkkusieniin tai
säilöttyihin sieniin. Soijarouheesta taas on helppo valmistaa
kastiketta, sillä ainekset ovat pääosin kuivatuotteita, joita
varten ei tarvitse edes jääkaappia. Jälkiruoka on helppo surauttaa
marjoista ja maidosta. Tässäkin soija- tai kauramaito auttavat, jos
kylmätiloja ei ole, sillä niitä ei tarvitse ennen avaamista
säilyttää kylmässä.
Matkaajan
menu osa 3, olkaa niin hyvä:
OLAVI-UKIN
HELPPO SIENIKASTIKE
G
L V
1½
l tuoreita, puhdistettuja kantarelleja tai tatteja
TAI
200
g tuoreita herkkusieniä
TAI
200
g säilöttyjä tai pakastettuja sieniä
TAI
50
g kuivattuja sieniä (liota ennen käyttöä haaleassa vedessä 6
tuntia)
1
iso sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl margariinia tai voita
5-6
dl (2 prk) soijakermaa
1
tl hienoa merisuolaa
1
tl rouhittua mustapippuria
- Puhdista ja pilko sienet.
- Kuumenna paistinpannu ja sekoita sieniä kuivassa pannussa, jotta saat niiden nesteen haihdutettua.
- Kuori ja silppua sipulit.
- Lisää paistinpannuun margariini ja sipulisilppu. Kuullota.
- Lisää soijakerma ja anna saostua miedolla lämmöllä.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Hauduta pari minuuttia.
- Nauti perunoiden, pastan tai kasvisten kera.
VINKKI:
Käytäthän vain sieniä, jotka tiedät turvallisiksi.
VINKKI:
Jos haluat tehdä kastikkeen jauhoilla suurustamalla: 4 rkl
vehnäjauhoja tai riisijauhoja ja 5-6 dl luomukermaa. Soijakerma
suurustaa itse itsensä, joten sen kanssa ei jauhoja tarvitse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti