Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

torstai 29. huhtikuuta 2010

Suitsaitsukkela patonki - ja leipäteollisuus vapisee!

Ajankohtainen aihe tuntuu olevan Suomen nääntyminen nälkään. Minä en ollut tosin huomannut mitään, joten ihmettelin, miksi kaikki yhtäkkiä kyselevät leivän ohjeita? "Jotain helppoa ja silleen suitsaitsukkelaan tehtyä". Laitan siis parin päivän ajan tänne leivontaohjeita solidaarisuudesta. Kotona leivottu on hyvää, tuoksu on ihanaa ja ruokkijajengimme saa lakkoilla puolestamme vaikka hamaan tappiin, koska hei - me osataan leipoa!

 
















PATONKI
G L V


2½ dl vettä
25 g hiivaa
1/4 tl yrttisuolaa
3 rkl rypsiöljyä
5-6 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 dl silputtuja oliiveja tai yrttejä
  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja öljy. 
  2. Lisää jauhot hyvin vaivaten. 
  3. Anna taikinan kohota astiapyyhkeen alla. 
  4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä taikinapalloiksi. 
  5. Kaulitse pallot yksitellen suorakaiteen mallisiksi levyiksi, ripottele oliivi- tai yrttisilppu sisälle ja kääri sitten rullalel ja asettele leivinpaperitetulle uunipellille. 
  6. Säädä uuni 250 asteeseen. 
  7. Anna patonkien kohota liinan alla vielä hetken aikaan. Jos haluat patonkien pintaan väriä, voit sivellä ne ennen paistamista hunaja- tai sokerivedellä.
  8. Paista patonkeja uunissa 7-10 minuuttia. 
  9. Jos haluat patonkeihin rapean kuoren, älä peitä niitä heti paistamisen jälkeen.
  10. EKOVINKKI: Samalla uunin lämmityksellä kannattaa leipoa muutakin esim. ihanat kakut viikonlopuksi.
Ohje löytyy Marianne Kiskolan KOTI - ruokaa koko perheelle-keittokirjasta (Tammi 2009)

4 kommenttia:

  1. Leipominen on ihanaa! Minä tykkään tehdä leivät juureen, nekin tulevat suitsaitsukkelaan ja ilman hikeä - kunhan vaan muistaa aloittaa päivää ennen uuninlämmitystä :) Se muistaminen siinä kaikkein vaivalloisinta onkin..
    Minusta on hienoa, kun aika sitten tekee taikinan kanssa työn minun puolestani ja maku on loistava.

    Minulla on jääkaapissa myös hiivapohjainen isompi taikina kannellissa astiassa, se säilyy siellä hyvinkin kaksi viikkoa. Sieltä sitten aina otan tarpeen mukaan leivän tai pizzan verran taikinaa kohoamaan.
    Leipominen on niiiiiiiiiiiin rentouttavaa ja palkitsevaa! Hienoa, jos lakot ja työsulut saavat ihmiset leipomaan enemmän itse.
    Taidanpa laittaa reseptilläsi valkosipulipatongin tulemaan!!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa herkulliselta suunnitelmalta!

    Minulla oli lähes 40 vuotta vanhan ruisleivän juuri Tanskassa asuessani, jossa leivoin viikoittain ruisleipää (koska eihän sieltä mitään ruisleipää saanut:) mutta muutossa se pääsi sulamaan ja pilaantumaan. Vieläkin harmittaa 10 vuoden jälkeen - nyt se olisi puolivuosisatanen:)

    Juuri on hyvä - siitä tulee tunnelma!

    VastaaPoista
  3. Tuo oliivipatonki oli niin ihanaa! 11-vuotias poikanikin rakastui siihen kerrassaan, huomenna leivotaan sitä taas. Kiitokset. Muitakin leipiä, kääretorttua ja kakkua on pakko kokeilla lähipäivinä. Mitä herkkuja! Ja ihana blogi!

    VastaaPoista
  4. Voi kuinka hauskaa kuulla:) Ja lisää herkkuja on tulossa!

    VastaaPoista