Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Taivaallinen suklaamousse


















Tämä on parasta suklaamoussea, mitä olen koskaan valmistanut - ja vaatimattomasti sanottuna: syönyt:)

G L

180 g reilun kaupan tummaa suklaata (70% kaakaota)
50 g voita tai margariinia
2 luomukananmunan keltuaista + valkuaista
2 rkl rommia/vahvaa kahvia
3 dl luomukuohukermaa tai vatkautuvaa soijakermaa
  1. Paloittele suklaa ja voi paksupohjaiseen kattilaan. 
  2. Sulata miedolla lämmöllä.
  3. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. 
  4. Mausta rommilla ja jätä tekeytymään. 
  5. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset ja kerma vaahdoksi.
  6. Sekoita valkuaisvaahto varovasti isolla lusikalla käännellen suklaaseokseen. 
  7. Annostele suoraan jälkiruokakulhoihin. 
  8. Nosta jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi ennen tarjoilua. 
  9. Koristele punaisilla marjoilla. Vadelmat kruunaavat herkun.

8 kommenttia:

  1. Moi! Vielä vähän täsmennystä kyselen, että vatkataanko valkuaiset ja kerma erikseen vaahdoiksi ja yhdistetään keskenään ennen suklaaseokseen yhdistämistä?

    VastaaPoista
  2. Hei TiV,

    kerman ja valkuaiset voi vatkata keskenään suoraan. Jos haluaa, saa vatkata erikseenkin, mutta huomasin, että valkuaisvaahdon kovuus muutti hieman rakennetta, jonka kuuluu olla pehmeä ja suussasulava:) Marianne

    VastaaPoista
  3. Okei, tuo vaikuttaa todella hyvältä!!! :) Pidän paljon blogistasi, resepteistäsi, ja siitä, että annat vinkkejä myös vaikesti 'laktoosivammaisille' (kuten allekirjoittanut). Asun Italiassa, jossa laktoosittomia tuotteita ei vielä ole, onneksi sentään soijamaitoa, -kermaa ja -jugurttia löytyy! Jätän tämän moussen kokeiltavaksi seuraavalle Suomi-reissulleni (joka on onneksi pian :)....) Bloggaan pääasiassa italialaisesta (ruoka)kulttuurista, ja suurin osa resepteistäni ottaa huomioon laktoosittoman,maidottoman ja/tai gluteenittoman vaihtoehdon. Ruokavalion seuraaminen ei tarkoita sitä, että maun tulisi kärsiä! Hauskaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  4. Hei Italiansalaatti,
    voit tehdä tuon moussen maidottomana: tarkista, että tumma suklaa on maidotonta (sain juuri vähän aikaa sitten erään "tumman suklaan" kiinni siitä, että siinä oli maitojauhetta ja kaakaota vain 40%...) Mitä soijajogurttia käytät Italiassa? Jos löydät vaniljanmakuista, tee siihen tuo mousse. Toimii! Hienoa, että meitä gluteenittomia/maidottomia herkkusuita on muitakin! Pidetään lippua korkealla:)

    VastaaPoista
  5. Minäkin mielenkiinnolla luen eri ruokavalioista, vaikka kotona meillä käykin kaikki - jos toisistaan todella, todella poikkeavia makumieltymyksiä ei oteta huomioon...
    Kohtapuoliin saamme taas vieraaksi mukavan perheen, jonka illallinen pitää olla laktoositon, munaton ja gluteeniton. Viimeksi tein Mariannen Aasia-kirjasta ihanan mausteisen leivän (pääsin kerran eräillä messuilla sinulle kehumaankin sitä!) lipstikkakeiton kylkeen. Pääruokana oli joku mausteinen lihapata. Jälkiruokana taisi olla iänikuinen unelmatorttu. Täältä ihanasta blogista aion vinkkiä etsiä, mutta jos teillä ko. ruokavalioita tuntevilla olisi lonkalta heittää otsikkoina toimiva menukokonaisuus, niin olisin enemmän kuin iloinen. Yrttimaat, kaapit ja pakastimet notkuu tavaraaa. Ideavarasto vain nyt kolisee tyhjyyttään. Ihania haukifileitäkin olisi pakkasessa vaikka kuinka, mutta miten esim haukipullia tai mureketta voisi tehdä em. rajoituksin... Well, on onneksi vielä pari viikkoa aikaa suunnitella. Ja sehän tässä ruokaharrastuksessa on kokkailun ohella yksi niistä hauskimmista ja antoisimmista asioista!! :)

    VastaaPoista
  6. Alkuruoaksi kannattaa tehdä tomaattikeitto, kun on niiden sesonki. Ihana paahdetun tomaattikeiton ohje löytyy esim. HOT-kirjastani. Siihen sopisi pääruoaksi Fenkolirisotto KOTI-ruokaa koko perheelle-kirjasta. Leipänä melkein tarjoaisin samasta kirjasta Kaurateeleipiä. Toimii!

    Jälkiruoaksi voisi noukkia lähimetsistä puolukoita ja voisit vatkata joko soija- tai kaurakermasta vaniljakastikkeen - puolukoiden sekä omenapalojen kera herkkua! Kaneli tai vanilja maustaa kivasti.

    Kyllä ystävilläsi on kiva ystävä, joka jaksaa kokata herkkuja heille!

    PS: Ja minusta tuntuu tosi mukavalta, kun ihmiset tulevat kertomaan messuilla ja muissa tilaisuuksissa kokemuksiaan - on ihana saada yksinäiselle uurastukselle palautetta!

    VastaaPoista
  7. Jee -kiitos vinkeistä! :) Ja miten sattuukaan, että juuri nuo kirjat hyllyssäni nököttävätkin! Itse rakastan tomaattikeittoa! Ja tuo fenkolirisotto menee ehdottomasti kokeiluun. Olen tehnyt viime aikoina risotot painekattilassa ja lopputulos on aivan mielettömän hyvä!

    VastaaPoista
  8. Hauskaa! HOT-kirja on ollut niin kauan loppuunmyyty, että sitä saattaa enää löytää vain kirppareilta, joten hyvä, että kaapista löytyy:) Se on muuten käännetty myös englanniksi - oli hauska tunne törmätä siihen Lontoossa, sydämessä ihan muljahti <3

    VastaaPoista