Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

maanantai 6. syyskuuta 2010

Koulutyttöjen kurpitsakeitto


"Kasvisruokia Aasiasta - Makumuistoja Intiasta ja Kaukoidästä"- kirjassani (Tammi 2007) julkaisin Koulutyttöjen kurpitsakeiton ohjeen. Koska kirja on loppuunmyyty, julkaisen keiton ohjeen tässä kurpitsa-sesongin kunniaksi:

G L V



½ l kurpitsan hedelmälihaa
½ l kasvislientä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 porkkana
1 laakerinlehti
½ rkl curryjauhetta
1/4 tl cayennenpippuria
1 tl kurkumaa
1-2 tl suolaa


Lisäksi: Paahdettuja kurpitsansiemeniä ja soijakermaa/luomukermaa
  1. Koverra kurpitsoista hedelmäliha.
  2. Kiehauta kasvisliemi. Jos sinulla ei ole valmista kasvislientä, lisää ½ litraan vettä ½ kasvisliemikuutiota.
  3. Kuori ja silppua sipulit.
  4. Kuori ja kuutioi porkkana.
  5. Lisää kaikki ainekset keittoon ja keitä kunnes porkkanat ovat kypsiä.
  6. Poista laakerinlehti. Halutessasi voit soseuttaa keiton.
  7. Koristele keitto paahdetuilla kurpitsansiemenillä ja kermalla.
  8. Jos käytössäsi ei ole valmiiksi paahdettuja kurpitsansiemeniä, voit paahtaa niitä kuumassa kuivassa pannussa nopeasti käännellen.
Kurpitsatalkoissa mukana ystäväni Kia ja kummityttöni Ellabella, joka seikkailee myös parissa keittokirjassani;)

2 kommenttia:

  1. Kurpitsakeitot on ihania! Ostin (juu, ei kasvaneet omat...) ekaa kertaa sellaisen vaaleankeltaisen pötkylän kirkkaamman keltaisen pyöreän talvikurpitsan sijaan. Eiköhän sitä voi käyttää ihan samoihin juttuihin kuin sitä isoakin?
    Kiitos vinkistä, tein eilen Hot-kirjastasi sen paahdetun tomaattikeiton. Olin vielä varovainen chilin kanssa, mutta seuraava satsi saa reilummin. Tosi, tosi hyvä keitto!! Balsamico antaa kirpakkuutta, joka on makoisaa. Ja kuten kaikki keitot, toisena päivänä maku on mitä parhain. Tätähän voisi tehdä valmiiksi pakkaseen, niin kauan kuin kotimaiset tomaatit ovat edullisia!

    VastaaPoista
  2. Olen itse keittänyt sitä tomaattikeittoa kokoon ja pakastanut sitten - se on todella hyvää talvellakin - eikä talven tomaateissa ole samanlaista mehukkuutta ja makeutta kuin nyt näissä kesäisissä oman maan tomaateissa. Kurpitsa kannattaa tsekata, miten mehukas sisus on. Kerran sössin erään kurpitsaruoan, koska kurpitsa oli liian kuiva - olisi sopinut halloween-juttuihin paremmin:)

    VastaaPoista