Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Nyt on saatava piimään leivottuja Kaurasämpylöitä!


G L V

½ l piimää tai vettä
50g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
3/4 dl oliiviöljyä
6-8 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn piimään. 
 2. Lisää loput ainekset ja alusta taikinaksi jauhoilla. 
 3. Taikina saa jäädä löysäksi, silloin sämpylät säilyvät kuohkeina. 
 4. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. 
 5. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja leikkaa siitä palasia uunipellille. Pyöräytä sämpylän muotoon jauhotetuilla käsillä.
 6. Peitä sämpylät ja kohota kaksinkertaisiksi peitettynä. 
 7. Säädä uuni 225 asteeseen. 
 8. Paista sämpylöitä uunissa 12-15 minuuttia.

3 kommenttia:

 1. Hei! Ihanan pehmoiselta kuulostava ohje! Olen tässä viime aikoina miettinyt - niin kuin varmaan moni muukin - valtoimenaan vellovaa keskustelua luomusta, lähiruuasta, lisäaineista ja hiilijalanjäljistä. On hyvä, että puhutaan ja puututaan asioihin. Mutta on siellä myös keittiön tavistallaaja välillä aika hukassa, mitä uskoa ja mitä ei. Ja mitä noudattaa ja mitä ei. Viikolla katselin ohjelmaa, joka tuomitsi pannaan kaikki viljatuotteet, kuningasvilja ruis mukaan lukien. Ja sitten toisaalla kehoitetaan syömään kuitua, että elämä rullaisi mallikkaasti. Missä menee suomalainen perusperhe?

  Tällä hetkellä yritän pysytellä luomussa, lähituotannossa ja kohtuudessa. Eiköhän se kultainen keskitie sieltä jostain löydy. Mutta mieltä askarruttavaa tämä kaikki tietotulva kyllä on.

  VastaaPoista
 2. Itse en keräile reseptejä. Yhdellä tuttavallani on keliakia ja joskus gluteenittomia tuotteita on vaikea löytää. Reilua kauppaa olen kannattanut niin kauan kuin muistan.

  VastaaPoista
 3. On hienoa kuulla, että makumaailmani lukijoilla on noin hienoja arvoja! Olen samaa mieltä, että tärkeintä on oman kehon ja perheen tyytyväisyyden kuuntelu. Kovin kauan ei ole mikään ympäristöystävällistä, jos siitä saa aina mehevän riidan perheen kanssa aikaan:) En ole koskaan lähtenyt tekemään kenellekään ruokavaliota, vaikka niitä pyydetään alvariinsa. Jos söisin itse kuten ravintoterapeutit ovat määränneet, olisin jo vainaa. Omaa kehoa kuuluu kunnioittaa - samoin toisten valintoja. Mutta on hyvä, että on vaihtoehtoja! PS Atronii: Ystävääsi varten löydät reseptejä makumaailmastani ja ne on merkattu G-merkillä. Herkkuhetkiä ystävän kanssa!

  VastaaPoista