Marianne Kiskolan ruokablogi

Marianne kokkaa rokkaa keittiössä ystäviensä, perheensä ja eläintarhansa kanssa, intohimonaan kotiruoka, maailman maut ja suomalainen, jumalainen luonto sekä tiedostava kulutus. Marianne on julkaissut 8 keittokirjaa ja työskennellyt ruoka-alalla lähes kaikissa mahdollisissa tehtävissä ympäri maailmaa.

Tiedostavan kokin oivallukset

lauantai 20. marraskuuta 2010

Leivonpas leipää keittiön lämpimäksi

Kun pakkanen vonkuu puutaloni nurkissa, ärhäkkä uuninlämmittäjä ja leivän leipoja minussa villiintyy. On ihana mutustaa lämmintä leipää lumimyrskyn riehuessa ulkona. Teinpäs sitten 2 pientä leipää - joista toinen syötiin heti uunista nostamisen jälkeen. 


LUMIPÄIVÄN LEIPÄÄ
2 kpl
G


2½ dl vettä
2½ dl piimää
½ rkl siirappia
1 pss kuivahiivaa
1 tl yrttisuolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
6 dl perunajauhoja7-8 dl gluteenitonta jauhoseosta tai riisijauhoja
1½ dl rypsiöljyä
  1. Lämmitä vesi kattilassa. Valuta piimä joukkoon ja lämmitä varovaisesti vähän kuumemmaksi kuin kädenlämpöisyys. 
  2. Sekoita siirappi lämpöiseen piimäveteen. 
  3. Sekoita kuivahiiva, suola ja auringonkukansiemenet perunajauhoihin. Kaada piimäseos jauhoseokseen ja sekoita puuhaarukalla. 
  4. Vaivaa loput jauhoista joukkoon ja lisää öljy.
  5. Nostata taikina lämpimässä paikassa astialiinan alla. 
  6. Säädä uuni 200 asteeseen. 
  7. Leivo jauhotetuin käsin taikinasta kaksi leipää. Nosta leivät leivinpaperille uunipellille ja anna kohota vielä hetki. 
  8. Ennen uuniin nostoa viillä leipiin viillot ja ripottele jauhoa päälle. 
  9. Voit nostaa kokonaisia kuorellisia valkosipulinkynsiä leipien vierelle. Niistä tulee ihana tuoksu ja ne maistuvat hyvältä kuorittuna sekoitettuna voin joukkoon. 
  10. Paista leipiä uunissa alatasolla noin 25 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Hei! Mielenkiintoista! Mielikuvitukseni ei oikein osaa määrittää, miltä maistuisi pelkkiin peruna- tai riisijauhoihin tehty leipä.. Tekee mieli kokeilla, vaikka ei gluteenitonta tarvitsisikaan tehdä. Minkä tyyppinen leipä tämä on, pitääkö se syödä kutakuinkin "siltä istumalta", kuivuuko helposti?

    VastaaPoista
  2. Hei! Ei tarvitse syödä siltä istumalta, mutta murenee kyllä helpommin kuin vehnäleipä - melko mureaa siis :) Siinä missä vehnäsestä saattaa tulla kovaa vehnän sitovuuden vuoksi. Öljyä myös kannattaa käyttää enemmän kuin jos leipoisi vehnään. Ei tartu niin pahasti käsiin sekä maultaan on parempi. Parhaimmillaan peruna-riisijauho-sekoitus on makeissa leivonnaisissa, sillä riisi on itsessään makeahko. Käytän usein gluteenittomien rieskojen ja leipien leipomisessa aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Se tekee ihanan maun ja värin <3

    VastaaPoista