Julkaistu: 10.-11.9.2011
Teksti: Marianne Kiskola
10 keinoa hyödyntää omenat
Joka syksy omenoiden kanssa tarjonta ja kysyntä eivät millään meinaa kohdata, kun kerralla puu – parhaimmillaan usea – antaa omenasatonsa kerralla. Mihin nämä kaikki omenat laitetaan? Ei hätää! 10 omenavinkkiä pelastaa sadon ja puutarhurin hermot.
1) Pressu puiden alle! Siinä vaiheessa kun ensimmäiset omenat alkavat tipahdella puusta, kannattaa puun alle levittää pressu tai kangas, johon omenat voivat rauhassa tippua. Siitä ne on helpompi kerätä kerralla kuin yksitellen noukkia maasta.
2) Talkoovoima on supervoima! Ennenvanhaan asiat tehtiin yhdessä ja siinä oli suuri viisaus. Kymmenen ihmistä poimii, pilkkoo ja mehustaa huomattavasti tehokkaammin kuin yksi yksinään. Kutsu siis ystävät, sukulaiset tai naapurit talkoisiin – ja jakakaa saalis keskenänne. Kukaan ei väsy ja pakastimet sekä hillokaapit täyttyvät kuin itsestään. Ja parasta on yhdessä tekemisen meininki!
3) Hilloa! Tee erilaisia hilloja omenasta. Osa maustuu inkivääristä, osa kanelista, osa rommista. Voit käyttää hilloja talvella aamupirtelöihin tai puuronsilmänä ja herkutella lettujen kera. Pakastaessasi hillon, tarvitset puolta vähemmän sokeria. Hillosta saa myös kauniita lahjoja, kun päällystää kankaalla korkin vierailulle lähtiessään.
4) Mehusta! Omenamehu on helppo keitellä. Lasipullot voi kuumentaa astianpesukoneessa ja korkit kiehauttaa kiehuvassa vedessä. Omenamehua on ihana juoda pitkin vuotta ja siitä saa kauniissa pulloissa mukavia joululahjoja tai tupaantuliaisia.
5) Syö sellaisenaan! Pese ja puolita omenat (viitseliäs ottaa siemenkodankin pois). Laita omenanpuolikkaat kulhoon ja peittää ne kylmällä vedellä, johon puristetaan sitruunasta mehua. Omenalohkot pysyvät raikkaina ja ne on helppo napsia välipalaksi. Samalla tulee annettua keittiölle kaunis silaus ja hurmaava tuoksu.
6) Kuivata! Jos nurkista löytyy kuivuri, se on näppärä omenalohkojen tai renkaiden kuivattamisessa. Omenat kannattaa kuitenkin kuoria ennen kuivatusta. Kiertoilmauunissa voi myös kuivattaa noin 40-50 asteessa omenasiivuja vuorokauden ajan, mutta uuninluukku kannattaa pitää raollaan.
7) Pakasta omenalohkoja boolin viilennykseksi! Pikkujoulujuhliin tai synttärikekkereille booliin tai juomiin voi lisätä isohkoja, pakastettuja omenanpaloja. Joulun aikaan omena ei myöskään riitele joulun mausteiden kanssa. Omenanpala ei myöskään laimenna juomaa jääpalan tavoin, vaan antaa lisämakua.
8) Omenat uuniin! Uuniomenat ovat helppo herkku. Omenalohkot nostetaan voideltuun uunivuokaan ja ripsautetaan päälle sokeria, kanelia ja kaurahiutaleita. Vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa uuniomenat ovat suussa sulava makuelämys.
9) Jaettu ilo on yhteinen ilo! Siirtolapuutarhatyyliin kannattaa laittaa omenat säkkiin valmiiksi ja ne kadun varteen kyltin kera: Saa ottaa. Tanskassa olen nähnyt myös, että vastavuoroisuus toimii. Omenoiden lahjoittajalle on kiikutettu vastaavasti luumuja tai päärynöitä.
10) Varmista sato tulevinakin vuosina! Paranna omenapuiden laatua hoitamalla puuta. Leikkaa kuivat ja kuolleet oksat sekä karsi puuta säännöllisesti. Tarkasta oman puusi hoito-ohjeet, sillä nuoren ja vanhan puun hoito-ohjeet eroavat toisistaan. Lisätietoja löytyy esim. martoilta, Kekkilältä ja Kotipuutarhuri.com:sta.